2018-06-21
系附近开会后, 想试下特色菜, 见呢间多好评又有钟意既虾煲, 就相约虾子饼放工一齐系虾栈食虾煲每张枱都有个杯俾你放壳, 又有湿纸巾俾你清洁, 好卫生好方便一入去店员安排坐低后, 就主动介绍餐厅的招牌菜, 虾子饼话想食辣, 我地叫左3个𩠌,1个饭同1个甜品生辣生肠花($58)十分惹味, 呢个生肠同一般食开既唔同, 冇染色, 系新鲜买返黎自己洗干净再处理, 所以口感好特别, 比较有咬口, 而个汁十分开胃, 好想加埋青瓜落去食, 嗜辣或生肠既人不能错过柠檬辣虾($188)主角虾煲黎喇, 呢个柠檬辣虾酸酸辣辣, 有d似泰式冬阴功, 好好味, 我地狂饮个汁, 觉得呢个汁送饭一流. 虾系大头虾, 全部虾都好新鲜, 如果去街市买成本都好贵。d虾个虾头有好多虾膏同虾脚有虾籽, 我推介呢个虾煲生烧海花螺($138)呢个花螺有d贵, 我地叫果阵都心大心细. 结果花螺都几厚肉同新鲜, 系加左d水烧出黎既所以只味好raw, 只有少少咸同好爽, 基本上食呢个螺只手好忙, 食完真系好饱, 如果去街市买就冇咁干净同冇咁大只, 所以呢个价钱系抵食既鲁肉饭($58)呢个饭配上个生肠同虾煲一流, 有虾煲个汁我可以食2碗饭
生辣生肠花($58)
柠檬辣虾($188)
柠檬辣虾
生烧海花螺($138)
生烧海花螺
鲁肉饭($58)
呢个饭配上个生肠同虾煲一流, 有虾煲个汁我可以食2碗饭
水蜜桃雪葩($68)
呢个系功夫菜, 先用新鲜蜜桃挑走内里的肉, 再加雪葩系入面, 视觉效果一流, 我就好钟意个匙羹同个碗, 令个甜品当场靓好多
食饱饱喇, 其实一入黎虾子饼就见到拍"来生不做香港人" 林利, 真系好man, 好型