2019-01-29
香港老饭店呢个名由细到大都有听过,所以有个传统得黎又好似好矜贵既感觉,但其实而家都好大众化,价钱唔会非常贵 (但当然都唔平)。有兴既系今晚有唔少顾客都系游客,除左最Popular既内地客,连日本、韩国都有 (因为坐四周都讲紧唔同语言)。除左A La Carte Menu,其实都仲有几款套餐,但由于缺乏弹性,所以我地都系比多少少散叫算。原味南翔小笼包 (140/10只) - 食上海菜必食小笼包,皮偏薄,馅料都几鲜香多汤汁,配少少镇江浙醋仲香。干烧明虾 (208) - 酱汁微辣,但就非常惹味,虾壳吸晒汁加埋啲虾既肉汁 (真系壳都「吮」埋)。大虾几厚肉,虾肉亦够爽弹,几好食,但只得三只。香葱油淋鸡 (238/half) - 其实系红烧鸡配微辣既香葱酱,酱料浓郁但偏油腻,配白饭食好啲。鸡件皮脆但肉质就好嫩滑,味道同一般红烧鸡差唔多。大千鸡球 (130) - 用左辣椒、花椒、豆瓣酱等料黎炒,所以都有少少辣,食落有啲似宫保鸡丁,味道都几香口惹味。