2023-02-21 477 浏览
情人节唔想同人逼、又唔想次次食西餐,于是来点新意思,同男朋友提早一晚庆祝情人节,兼试下高级中菜😋。由旺角朗豪坊步行7️分钟就到位于旺角希尔顿花园酒店2楼嘅「鹰巢」中菜厅,旺中带静,非常方便!细食嘅我哋今次拣咗「鹰巢精选尝味二人餐」(虽然最后都系饱到揽住个肚😝)。鹰巢精选尝味二人餐:- 金牌叉烧皇 拼 冰烧三层肉- 芝士焗蟹盖- 万寿果炖海中宝- 意大利黑醋猪柳- 鲜瓷实浓鸡汤浸菜苗- 姜米虾仁蛋白炒饭- 桂圆莲子炖桃胶 拼 杏香荔蓉绿豆酥 📣推广限定 (两位用)☑️ 星期一至四 $688☑️ 星期五、六、日公众假期及前夕 $788 🗯推广期由即日至2023年3月31日 (早食早享受🤫)🐷金牌叉烧皇拼冰烧三层肉烧肉卜卜脆、叉烧切得好厚身,入口烟韧,蜜汁鲜甜!🦀芝士焗蟹盖是晚No.1最惊艳嘅菜式!精致嘅金蟹形食器令人忍唔到哗一声叫出嚟。芝士焗到㶶㶶地,香味四溢,蟹盖里面嘅有一丝丝嘅蟹肉同洋葱粒,增加爽口滋味!真系好想encore多一只!🍲万寿果炖海中宝是晚No.2最回味菜式,所谓「万寿果」即系木瓜。我本身唔中意食木瓜,但呢个木瓜真系炖得超甜😍!木瓜肉入口即溶,炖汤嘅材料丰富,有竹笙碎、菜心片、虾

鹰巢精选尝味二人餐:
- 金牌叉烧皇 拼 冰烧三层肉
- 芝士焗蟹盖
- 万寿果炖海中宝
- 意大利黑醋猪柳
- 鲜瓷实浓鸡汤浸菜苗
- 姜米虾仁蛋白炒饭
- 桂圆莲子炖桃胶 拼 杏香荔蓉绿豆酥

📣推广限定 (两位用)
☑️ 星期一至四 $688
☑️ 星期五、六、日公众假期及前夕 $788
 🗯推广期由即日至2023年3月31日 (早食早享受🤫)

🐷金牌叉烧皇拼冰烧三层肉
烧肉卜卜脆、叉烧切得好厚身,入口烟韧,蜜汁鲜甜!
金牌叉烧皇 拼 冰烧三层肉
金牌叉烧皇 拼 冰烧三层肉
🦀芝士焗蟹盖
芝士焗蟹盖
芝士焗蟹盖
🍲万寿果炖海中宝
是晚No.2最回味菜式,所谓「万寿果」即系木瓜。我本身唔中意食木瓜,但呢个木瓜真系炖得超甜😍!木瓜肉入口即溶,炖汤嘅材料丰富,有竹笙碎、菜心片、虾、带子、蟹肉、鲜菇、莲子,诚意十足,饮完即刻暖身又醒神,又好想encore多一碗哈哈!
万寿果炖海中宝
万寿果炖海中宝
🐷意大利黑醋猪柳

意大利黑醋嘅酸味正好用嚟中和油腻,猪柳炸得好够镬气,且爽口弹牙,配埋三色椒就冇咁热气。
意大利黑醋猪柳
🥬鲜瓷实浓鸡汤浸菜苗

豆苗系我中意食嘅蔬菜之一,用上汤浸嘅方法亦系最鲜味,呢道菜嘅难得之处,系鸡汤唔会盖过豆苗嘅鲜爽,加埋瓷实相当健脾益气。
鲜瓷实浓鸡汤浸菜苗
🦐姜米虾仁蛋白炒饭

本身以为会好似外面食嘅虾仁炒饭咁,一粒粒细虾仁,估唔到系大大一只虾,爽口弹牙😋!饭炒得好干身、粒粒分明,带有姜味而唔辛辣,蛋白细滑,完美地同炒饭融合。
姜米虾仁蛋白炒饭
🥢桂圆莲子炖桃胶 拼 杏香荔蓉绿豆酥

桂圆莲子炖桃胶:材料十足,中意佢唔太甜腻,食到桂圆、红枣、桃胶自带嘅鲜甜。

杏香荔蓉绿豆酥:第一啖食落去咸咸地,有咸水角嘅味道,之后就食到荔蓉同绿豆嘅清甜。建议直接咬开一半,感受先咸后甜喺味蕾上游戏!
桂圆莲子炖桃胶
杏香荔蓉绿豆酥
环境方面,鹰巢中菜厅空间感阔落,加上星期一晚相对宁静,可以好舒服咁享受一个pre-情人节晚餐。
服务方面,上菜速度好快,而且酒店职员十分友善,会主动问客人菜式如何。由于万寿果炖海中宝实在太好饮,忍唔住职员里面有咩材料,职员都立刻帮我入去厨房问师父,非常好客专业!

想享受宁静又高质嘅中菜,绝对不能错过旺角希尔顿花园酒店「鹰巢」中菜厅!
2023-02-13
庆祝纪念