2024-07-17
因为睇完某个YouTube Channel介绍,就约埋两个朋友,特登入嚟西贡试由几个钟意玩水上活动年青人开嘅特色印尼小店,因为条片有讲述佢哋会迟吓会搬铺,作为mm (youtube channel𠮶简写)小fan,叫做响应下个channel之外,都想试吓新菜式嘅☺️一入到去有好大浸香料味,非常之香同埋吸引,餐厅装修布局都好东南亚feel,有种青春活力嘅感觉,选址西贡值得一赞👍🏻✨招牌 白须牛骨汤饭 (每日限量发售)呢碗牛骨汤几值得试嘅,洗得干净之余,原材料足料冇落太多化学物质,带点牛骨风味,市面上难啲揾到嘅。不过如果想食肉嘅人士,就唔好期待太多,因为呢几块真系会系纯牛骨,有机会连带少许牛骨骨胶原,但冇口感可言,只为所配嘅白饭,添加汤汁咁。顺戴一提,白萝卜炆得几好,好入味👍🏻🐮白须 印尼牛丸粉呢碗牛丸粉,面条好似系普通米粉,手打牛丸几特别,食得出系自家制,虽然我唔知正宗印尼牛丸系点,不过觉得呢款牛丸有啲过度吹捧,的确系弹力十足、肉味香浓,但就冇话内里爆汁嘅感觉,可以再调节一下。🐷烤猪颈肉汤饭一碗望落似咖哩/沙嗲汤底嘅汁,点知只系一碗普通落黄姜,偏啖味嘅咖哩汤,朋友要再另外沾上自家制辣椒油先
✨招牌 白须牛骨汤饭 (每日限量发售)
🐮白须 印尼牛丸粉
🐷烤猪颈肉汤饭
一碗望落似咖哩/沙嗲汤底嘅汁,点知只系一碗普通落黄姜,偏啖味嘅咖哩汤,朋友要再另外沾上自家制辣椒油先话够味😂但烤猪颈肉,块肉片烤得够干身,脆口香浓,沾埋辣椒油还好。
冷柠檬茶
呢度嘅柠檬茶系冇走甜嘅,我哋叫咗走甜,但完全被无视,服务态度麻麻,明明餐厅都冇乜人🫢