2021-08-23
计落原来已经两年无去过泰国旅行,睇返啲相真系好挂住泰国嘅美食。上一次去曼谷食过一间走高档路线嘅船面,最特别系有和牛船面,食完之后对佢念念不忘。香港食正宗泰国船面选择唔多,除咗九龙城之外,船皇呢间过江龙船面专门店都好有水准。除咗一般嘅猪肉牛肉同丸类之外,仲有和牛船面澳洲和牛船皇汤面用上澳洲和牛片,一上枱时牛肉系半生熟呈粉红色,卖相吸引和牛肉质鲜嫩,牛肉味浓郁由于汤好滚,牛肉片好快就会被浸熟,所以最好快啲食。汤底以牛骨、多种香料同猪血熬制而成,味道同喺泰国食到嘅一模一样,带点药材味,浓郁得嚟唔会过咸面底有四款选择,可以拣蛋面、米粉、金边粉或者河粉。我拣咗非常挂汤嘅幼身金边粉,吸晒汤底嘅味道。牛腩+牛肉片+牛肉丸船面有三样𩠌几丰富,牛肉片同牛腩份量都唔少而且够腍,牛肉丸细细粒但好弹牙。金边粉可以拣汤面或者捞面,辣度由唔辣至大辣可供选择。枱上面有提供食泰菜必备嘅调味架,有鱼露、辣椒醋水同辣椒粉,可以根据个人口味加辣或者加鱼露重口味啲都得。呢间船面嘅味道非常贴近泰国食到嘅,而且大大碗份量足,食一碗就够饱。帮衬过几次都保持到水准