2023-08-14
呢间店系日本过江龙既日式居酒屋, 门面简洁, 一唔留神好容易就睇唔到, 呢度每日有新鲜食材到香港, 无论系店内装潢, 餐牌, 餐具都好有和式感觉, 就连部份侍应都系日本人首先点咗玉子 - 重蛋香, 好滑好松软, 但我个人口味比较钟意结实一点寿司拼盆 - 好新鲜, 尤其拖罗入口溶化, 我至爱, 仲有牡丹虾都系我最钟意既, 所以再加单刺身鱼沙律 - 鱼味清甜, 最重要系配上既沙律酱汁, 自家调配, 酱汁里面加咗wasabi, 因为呢个酱汁, 我食咗好多沙律菜😂纯米大吟酿 - 食下倾下, 点少得清酒呢, 侍应介绍咗呢款, 经过三年既岁月, 仅靠雪既温度, 温存喺雪中, 令酒入口顺滑, 带有淡淡甜同米香, 爱上呢款喇软壳蟹卷 - 外皮炸得金黄酥脆, 肉质唔会太干, 咬落去带有蟹味同香脆既口感焗海胆三文鱼子 - 海胆同三文鱼都有独特嘅海鲜味 , 仲要配埋浓郁既芝士, 三样独有味道溶合埋一齐,令到口感丰富, 食唔停口烧鸡翼 - 相比之下鸡翼唔系好大特别, 但呢度烧既野食比较出色, 烧得鸡皮香口烧南瓜 - 睇落普通, 但原来有惊喜, 加上牛油令到口感滑顺绵密禾秆草烧鲣鱼 - 大约8点多突然所有灯熄咗
禾秆草烧鲣鱼 - 大约8点多突然所有灯熄咗, 以为餐厅为某人送上生日蛋糕, 正当好奇系边枱客既时候, 原来系烧鲣鱼表演, 气氛好热闹, 呢个鱼系送的, 每人都有一片, 入口仲有阵烟熏味, 好特别
烧鱼 - 呢个系侍应介绍, 都唔记得系咩鱼, 外脆肉质嫩, 鲜甜, 烧到啱啱好, 又唔会烧到好干身, 唔点酱汁都好好食
豚肉锅 - 呢个锅中规中矩, 反而我好钟意呢个乌冬够幼滑