2018-03-16 493 浏览
地点超方便,位于渣甸中心六楼既道鮨,由于开业不久,冇乜食评参考,有点神秘感,好想试下。食完之后觉得无论由环境、食材都非常上乘,出乎意料的好!而且价钱比其他 Omakase 更相宜,800元一位,能吃到如此高水准制作,相信不久将会成为铜锣湾 Omakase 既人气之选。前菜系传统既日式小菜,南瓜海带丝。 presentation 靓得黎好健康!接住就系第一道头盘,刺身!真鲷、带子、八爪鱼、牡丹虾,每款都非常新鲜而精致,牡丹虾内,包住香浓无比既虾膏,双重滋味。而我对真鲷爱不释手,新鲜而鱼肉爽滑,细细嚼嚼,鱼鲜味慢慢渗出,真系唔舍得咽下。月昆布蒸的鲍鱼,师傅细致地切开三件乙第一件我以原味细嚼,淡淡的昆布带来清新感。第二件我沾上附上既肝酱,味浓既肝酱衬托鲍鱼既口感,各有千秋。最后果件鲍鱼,我放喺寿司饭上同吃。两者好夹,而果片带薄荷清香既叶子,抢了不少镜。接住寿司五件,睇到呢五款寿司已心花怒放!平目鱼、深海池鱼、鱿鱼、酱油渍左口鱼、长岛蟹膏蟹肉。师傅细心地安排五款白鱼、红肉鱼、白肉鱼、鱿鱼同蟹肉俱备,实在太完美的安排!长岛蟹膏蟹肉寿司,太滋味了!烧新鲜鳗鱼的皮的。皮脆肉嫩!最后的寿司更令人的情绪

前菜系传统既日式小菜,南瓜海带丝。

presentation 靓得黎好健康!

接住就系第一道头盘,刺身

月昆布蒸的鲍鱼,师傅细致地切开三件乙

第一件我以原味细嚼,淡淡的昆布带来清新感。

接住寿司五件,睇到呢五款寿司已心花怒放!

平目鱼、深海池鱼、鱿鱼、酱油渍左口鱼、长岛蟹膏蟹肉。

长岛蟹膏蟹肉寿司,太滋味了!

烧新鲜鳗鱼的皮的。皮脆肉嫩!

最后的寿司更令人的情绪高涨!

海胆、烧穴子、鱼子、小柱贝、拖罗,特选的季节寿司,鲜而美味!

原条穴子的滋味,真是无上享受!

最后可选择鱼汤或乌冬。

对道鮨任何食材都充满期待既我,选择左乌冬,唔洗估,都可以想像到佢地既乌冬一定系又弹牙,又好味。

不出所料,野菜乌冬果然弹性十足,清淡得黎汤底已好够味,捧着满足嘅肚皮,返嚟即刻写低今晚嘅食评,

今晚既 道鮨Omakase, 系我今年最感动既一次 Like. 诚意同大家分享。