2019-01-19
将军澳一个位于九龙东较偏远既地方,偏偏今日我地黎到呢到食到一种越洋过海既海产味!一开始先讲一讲两个甲罗烧,姐系烧蟹盖,入面除左蟹膏同肉之外,分别加入左鹌鹑蛋同另一款系三文鱼子同海胆。网烧完之后蟹膏味都几重,三文鱼子的确增加左口感,但本人都系钟意鹌鹑蛋个份湿润既感觉。鹅肝同帆立贝都好足料好大件,鹅肝烧至香脆,帆立贝都好creamy,系今日我觉得最好食既一道菜。海鲜丼有好多款式既刺身,虽然唔系款款都好好味,但款式同分量都好十足,入面啲赤醋饭都几好食。又食左海胆啦,今次海胆好细粒但粒粒都鲜味十足,重点系冇苦涩或腥臭味,108蚊都好抵食!叫得浜烧我地又点会净系食蟹盖,呢到有大大只帆立贝,烧烤方面有牛油,食用油同蒜蓉汁比大家自行烧烤,其中蒜蓉汁都同海鲜十分配搭,一只帆立贝可以分到两件,份量十足。系烧海鲜之中个人其实更喜欢呢个大蚬一黎够大只二黎鲜味充足,重点系58蚊就有6只,唔落任何酱汁都够晒鲜甜!烧牛舌相对一般,材料质素唔错但我更喜爱佢烧得耐啲脆口啲。今日最贵既就系呢味鳕场蟹,外面只要你一咬就会感受到佢既酱油味,剪开蟹肉大大条食落都好过瘾!仲要介绍既有明太子蛋卷,鸡蛋甜度适中,明太子好多,一上枱
仲要介绍既有明太子蛋卷,鸡蛋甜度适中,明太子好多,一上枱热辣辣好吸引,食落好软滑多汁。
其实我地仲食左唔少食物但太多款式未能尽录,佢比我感觉系一间有不少串烧既海产店感觉,饮品种类多,又有日式装潢,完全好似去左日本一样。