2023-03-08 902 浏览
今晚约咗丫妹一齐食铁板烧,呢间位于亚士厘道环境开扬, 离远望到维港景色,坐lift上黎果阵仲见到夕阳添。野菜沙律配烟三文鱼忌廉芝士沙律新鲜爽脆,酱汁酸甜醒胃,蟹柳鲜甜美味。龙虾汤师傅会放铁板上加热,味道浓郁,入口creamy,仲有龙虾肉系入面。黄金大虎虾事前要将咸蛋黄蒸熟压烂过筛,确保口感幼滑,虎虾好大只,虾肉爽口弹牙,加上咸蛋黄好惹味。金鲷鱼伴忌廉猪骨汁金鲷鱼外皮煎到十分香脆,鱼肉嫩滑多汁,配上自家熬成的忌廉猪骨汁带出少少咸味。蛏子王伴脆虾酱口感爽口弹牙,唔会过老,配左师傅秘制脆虾酱味道更惹味。牛舌心口感烟韧,加上wasabi味道清新无咁油腻。日本和牛西冷肉质鲜嫩多汁,牛肉味道浓郁,厚切但食落唔韧。樱花虾高菜渍炒饭炒饭炒到粒粒分明,加上香葱同樱花虾口感丰富,师傅煎左只荷包蛋系饭上,蛋味浓郁加埋炒饭一齐食超正。炒什菜什菜炒到香甜可口,口感丰富。焦糖香蕉配奶冻先食奶冻再食焦糖香蕉,我中意奶冻味道唔太甜,奶味香浓,焦糖香蕉外皮少少脆身,香蕉香甜软林

野菜沙律配烟三文鱼忌廉芝士
沙律新鲜爽脆,酱汁酸甜醒胃,蟹柳鲜甜美味。

龙虾汤

黄金大虎虾

金鲷鱼伴忌廉猪骨汁

蛏子王伴脆虾酱
口感爽口弹牙,唔会过老,配左师傅秘制脆虾酱味道更惹味。

牛舌心
口感烟韧,加上wasabi味道清新无咁油腻。

日本和牛西冷
肉质鲜嫩多汁,牛肉味道浓郁,厚切但食落唔韧。

樱花虾高菜渍炒饭

炒什菜
什菜炒到香甜可口,口感丰富。

焦糖香蕉配奶冻
2023-03-04