睇完老兰嘅新戏《天能》,就黎食喱间新开嘅餐厅。环境好岩闺蜜聚会,仲有个角落打卡位,啲野食摆得几靓。我地叫左两个dinner set。✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 前菜✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 带子西瓜沙律配黑醋汁作为第一碟上枱算系比佢惊艳到,系摆得几特别。不过食落就唔太觉带子、芝士同西瓜有几夹,分开食就好。西瓜都唔算甜。其实我系冲住佢有带子先叫佢,哈哈~••迷你海鲜拼盘(法国蓝青口、黄金螺、熟虾)整体来讲麻麻,海鲜都唔算太新鲜。虾有屎,青口怪怪的,黄金螺正常。••新鲜时令生蚝(+$28)正常生蚝,唔太差。✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 汤✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 番茄汤+自制香草蒜蓉包蒜包香脆,蒜味唔会过重,切成一条条更易入口。✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 主菜✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 慢煮八爪鱼带子墨汁意大利面($208)本身以为佢嘅汁系黑色墨汁,但佢冇咁做,只系用左黑色意粉。个酱汁似系用番茄味做底。配上八爪鱼同带子,都煮得刚好,一咬就开。整体唔会觉个意粉好浓味,略嫌淡左啲啲。✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 主菜✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿

带子西瓜沙律配黑醋汁

带子西瓜沙律配黑醋汁
迷你海鲜拼盘

迷你海鲜拼盘(法国蓝青口、黄金螺、熟虾)
整体来讲麻麻,海鲜都唔算太新鲜。
虾有屎,青口怪怪的,黄金螺正常。
生蚝

新鲜时令生蚝(+$28)
正常生蚝,唔太差。

番茄汤+自制香草蒜蓉包
蒜包香脆,蒜味唔会过重,切成一条条更易入口。

慢煮八爪鱼带子墨汁意大利面

慢煮八爪鱼带子墨汁意大利面($208)

香煎银鳕鱼柳配金不换青柠泡沫

👎🏻香煎银鳕鱼柳配金不换青柠泡沫($228)
银鳕鱼太干又少硬身,食落嘅味唔太好,又冇咩汁沾。香煎完嘅鱼皮都唔够脆,可能比啲泡搞到软晒。

✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿甜品✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿
鲜果芒果泡沫

鲜果芒果泡沫
分子料理甜品,食落口感系似密啲泡沫咁,有芒果味,几特别。入面就有啲芒果西瓜咁,喱到嘅西瓜更无味(我估西瓜喱个时期都唔新鲜啦)。

✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿

💬埋单先知试业期间唔收卡,搞到朋友要出去禁机攞cash🤣🤣🤣。
慢煮八爪鱼带子墨汁意大利面