2024-07-05
1969 浏览
正所谓不时不食,食嘢要应时令、按季节,夏天就要食多啲绿色蔬菜,除咗消暑,仲可以帮助身体排毒添🥗 食啱时令食材,营养价值自然更高啦🆙炎炎夏日,有时真系冇乜胃口😬 所以我哋呢一晚拣咗嚟潮庭,食 「适时识食」潮菜 4人套餐💁🏼♀️ 菜式严选当造食材入馔,选用本地农场夏日盛产嘅瓜果,营养丰富又养生,清热解暑,老少咸宜👍🏻🦐 避风塘野生大虎虾 ($238): 采用越南野生大虎虾,大大只,仲好爽口弹牙,上面嘅炸蒜除咗增添菜式香气,用嚟拌饭都好惹味!🐔 羊肚菌炆鸡 ($138) : 云南出产嘅羊肚菌,与胡须鸡同炆至入味,开盖一刻香气四溢~ 羊肚菌仲可以增强抵抗力、有益肠胃、帮助消化添!🦑 水瓜瑶柱煮墨鱼滑 ($138) : 用当造嘅潮汕水瓜,配搭自家制墨鱼滑、猪肉末、瑶柱丝等,于上汤中浸煮,味道清新,咁热嘅天气食就啱晒喇!🦆 潮安家乡鸭 ($168) : 特意选用3斤重嘅BB鸭,再加入桂皮八角,气味芳香,肉质鲜嫩!🐟 梅子黄金菰蒸马友 ($198) : 潮汕大马友真系好大条呀~ 配搭本地种植嘅黄金菇、梅子酱令菜式清新惹味,酸酸甜甜,胃口都特别好!即日起至2024年9月1日,只要享用含本地食材之菜式,
即日起至2024年9月1日,只要享用含本地食材之菜式,美心中菜将赞助港币$10予新界蔬菜产销合作社有限责任联合总社(菜联社),以支持本地农业发展,活动真系好有意义呀🧑🏼🌾💕