2018-07-12
为庆祝太太生日,谂住揾间海景法国餐厅,可惜就此饮恨。好早就订咗位所以安排到向窗口坐位,景观颇佳但午餐时间向南好热,所以落咗一半窗帘。先嚟餐包有几种拣,质素唔错。海鲜拼盘上枱时异常浮夸,专登叫客人准备好相机先放干冰,烟雾弥漫咁。生蚝比较瘦而且冇乜鲜味,大蚬有点点鯹,个红虾就好唔错。前菜拼盘整体中上,最有印象系个鹅肝酱,酒味有点太强,但依然几好食。之后上长通粉,Al dente有啲咬口,些少辣番笳味,调味上略嫌单调。主菜牛面颊,冇乜特别,系Ta Vie, Sabatini 及已经close down咗嘅Steik World Meat我都食过处理得更好嘅。最后嘅重头戏就系甜品拼盘,因为订位时已交带低系庆祝生日,要求佢地帮忙写「Happy Birthday 」系甜品上面。另外再分别系两个星期前,及用餐前一日都打电话嚟提醒同确认呢个安排,佢哋亦确认一定冇问题。千叮万嘱嘅结果,就系,乜都冇做,个拼盘上空空如也!我冇即时发难,因为仲心存一丝希望佢哋会唔会其实另外再安排咗件生日蛋糕之类。但到最后发现真系乜都冇。庆祝生日系呢餐嘅目的,当时即刻感觉浪费咗千几蚊。除此之外,想提一提同场系我哋斜对面嘅另一枱
面包
牛面颊
牛面颊
猪肋骨
甜品拼盘
除此之外,想提一提同场系我哋斜对面嘅另一枱客人,系两位港人少女同一个BB,个BB好乖好安静,反而𠮶两位带住佢嘅少女就不停大声讲电话,同用手机Video Chat App边食边开住Speaker直播俾佢嘅朋友听同睇。对其他客人做成骚扰,过程中服务员如常咁Serve佢哋而又冇提醒佢哋影响到其他客人。整体用餐感觉异常地差,环境颇嘈吵,完全唔似呢个价位嘅Fine Dining,法国餐厅。
最后建议各位千万唔好嚟呢间餐厅进行任何庆祝活动。