2021-05-11 130 浏览
朋友介绍咗一间隐世私房菜,呢间铺净系做booking唔做walk in。门口摆咗几张木枱櫈,有d远离尘嚣嘅感觉。入面唔系好大,得3张枱,净系得一张枱摆咗碟同餐具,今晚应该我哋包场😂首先第一样就系冻嘅前菜,呢个沙律系用非洲嘅小米再捞埋d青椒红椒茄子粒,红椒有少少辣味,可以醒一醒胃跟住就系龙虾汤,呢个汤,一上枱就闻到好香浓嘅龙虾味,厨师就话佢哋冇乜点样调味,主样靠龙虾嘅味道食完前菜,饮完汤就到pasta。因为系用鲜菇嘅原因,个菇味好浓好出,个通粉偏硬身,食落有口感。最后到个猪鞍,厨师话佢哋会将块猪鞍先放入雪柜风干,等块猪鞍冇咁多水,之后再用樱桃木烟熏。呢只猪系食浆果大,唔会煎到全熟,中间会有少少粉红色。食落口食到淡淡嘅烟熏味,唔会太浓,肉质都好嫩口,边位煎到好香脆。

门口摆咗几张木枱櫈,有d远离尘嚣嘅感觉。

非洲古斯米沙律

法式浓虾汤