2024-03-04
Check-in Taipei系一间新派台式餐厅,想试好几年😂环境非常舒适,楼底高,座位宽阔,而且窗外可以直望避风塘😍<招牌鲁肉饭> $68<招牌牛肉面> $108<肉松皮蛋蛋饼> $78<黑芝麻奶奶麻糬> $88<招牌鲁肉饭>选用台湾知名的米种--台梗九号米,出名口感软硬适中、兼具黏性、米香可口,挂上半肥瘦嘅鲁肉同肉汁,同溏心蛋,简单好食🤤另有特色鲁肉饭,如樱花虾、松露等,大家试完都可以话我知好唔好食😋<招牌牛肉面> 餐牌介绍:选用香港六十年老字号「兆记肥牛」提供嘅牛脂肪整成嘅「牛脂油」,放入热纯牛骨汤里融化,再添加非常轻微香辣调味。的确,食嘅时候有惊讶汤底好香,应该就系牛脂嘅浓郁香气,红烧嘅香辣就偏轻。牛𦟌肉有4旧,尚算软稔;手工刀削面都有嚼劲挂汁;仲有好特别嘅炸脆嘅虫草花,脆卜卜同面一齐食,口感丰富有层次!<肉松皮蛋蛋饼> 蛋饼皮改用类似肠粉皮但烟烟韧韧同加埋蛋,酱汁是沙拉酱和烧汁,是创新嘅蛋饼!蛋饼馅料份量超丰富,满满皮蛋和肉松,但我觉得酱汁有点太浓太咸,同我钟意传统
环境非常舒适,楼底高,座位宽阔,而且窗外可以直望避风塘😍
<招牌鲁肉饭> $68
<招牌牛肉面> $108
<肉松皮蛋蛋饼> $78
<黑芝麻奶奶麻糬> $88
<招牌鲁肉饭>
<招牌牛肉面>
<肉松皮蛋蛋饼>
蛋饼馅料份量超丰富,满满皮蛋和肉松,但我觉得酱汁有点太浓太咸,同我钟意传统蛋饼皮多少少😂
<黑芝麻奶奶麻糬>
好好食🤤
麻糬奶香十足,软稔滑溜,配埋满碟都系嘅黑芝麻,每一口都好幸福🥰
店员都好好咁帮忙搅拌同切,方便大家分黎食!