2020-11-11
记得我有一个post系介绍一间系铜锣湾、还原日本居酒屋嘅餐厅,但唔记得咗个名😂😂。经过我明查暗访之后,终于都知道个名了,一于食多次啦。关东煮都系我嘅最爱,萝卜超大旧超淋超入味😃😃鲣鱼汤底味到恰到好处。椰菜卷又淋又入味,啲菜一幅幅比人一种好乖巧嘅感觉😍😍。呢间餐厅嘅名物应该系不思议豆腐。佢嘅本体系炸豆腐,但系口感唔净止淋,仲有少少好似加咗粉咁少少烟韧,但又唔至于好烟韧,仲带少少芝士香。呢个野嘅质感真系不可思议🤣🤣,好微妙,仲有啲明太子衬起个味。极度怀疑呢间野由黄豆整豆腐个一刻就开始自己做埋,唔系系出面买豆腐整的,好有诚意。串烧嘅肉高质,好香油脂味,有得拣盐烧/汁烧。我拣哂盐,个味岩岩好,好香口惹味。仲可以加蛋黄用嚟点,佢个蛋黄系橙色好重蛋黄味。不过如果唔系叫好多串,点唔哂可能会浪费咗,靓野嚟😉😉。高汤杂炊味道刚好,唔会太浓,饭质唔黏唔硬,有个木勺比我都几正😉😉。烧鲭鱼皮脆肉嫩,焦香得嚟有好大阵油脂香,好比出面啲烧三文鱼咁香油脂味。章鱼烧都好正,唔会太粉,好香,酱又唔会太盖过丸子本身嘅味。