2018-11-25
难得屋企人话约食tea,仲要食半岛,就当然即刻应成啦😍。当日2点半就已经到左,但都要等左15分钟先坐得低,坐低左一阵就开始见到多左人排队,认真咁讲,食tea一般都会倾计慢慢食,仲要都几多外国人饮酒慢慢叹,睇怕都要等番啲啲时间。环境就咁入去睇落都好grand嘅,楼底好高装修好靓,但因为餐厅就系半岛大堂,多人出出入入,加埋个live band,相对黎讲就有啲嘈......☹️坐低无耐我地就叫左下午茶三层架食,因为都食左午餐,我地4个人决定叫个2人set就够哂,再加左两杯野饮🤭。话咁快就上左个靓靓三层架,就咁望其实唔算好精致,咸点都系三文治同火腿咁,比较之下甜品就算系出色啲,讲到最好味我觉得一定系个scone,好香同好松软,牛油味都好香,而且个cream都好滑🤤🤤🤤最后食到咁上下就上野饮,我地分别叫左earl grey tea同埋热咖啡,啲茶好滑好香,一啲都唔涩。咖啡味道都唔错,唯一失色嘅系跟咖啡上啲奶系冻嘅,一勘落去就成杯冻左,即刻失色左。整体黎讲,我觉得都系值得一试嘅,但如果问到我系咁特别推荐大家试嘅话,我都觉得一般般啦。