✨沧海遗珠美食推介 「九龙城粗菜馆」✨九龙城衙前围道17A号地舖超有特色嘅香港广东菜 食出8、90年代味道嘅餐厅 😋😋💯「招牌炒鱼腩」💯✅每日限定数量保证一定新鲜,完全无鱼腥味😍✅香口又惹味 鱼皮咬落时脆香口感🥰✅鱼肉拖以薄薄粉浆炸之,这样保持鱼滑肉嫩,但不失爽脆✅用了蒜头姜葱炒蒜头,蒜头竟然一啲都唔辣,第一次食甜嘅蒜头🧄,超有惊喜❤️🥰中意食鱼嘅人会好中意🥰连我唔中意食鱼嘅人都好中意🥰💯猪油渣炒时菜💯✅菜心嫩口入味😋💯「猪油捞饭一桶」💯—大约三碗饭✅招牌菜猪油捞饭果然冇令我失望,自己落猪油加少少甜豉油落饭捞匀食,根本可以只食饭唔使食𩠌都够晒味😋历史嘅味道:🍚猪油捞饭在旧时的香港社会贫困,很少能吃肉的替代品。如今每顿有肉,却反倒觉得猪油捞饭格外有特色呢!🤤🤤💯「老火靓汤」💯✅汤味道清甜,不含味精,✅唔会话太咸,清润嫩胃✅真材实料,材料有罗汉果、蜜枣、陈皮等,猛火煲滚之后慢火 煲足4个钟—————————————————————————粗菜馆于 1992年成立于香港。店内挂著不少镜子,镜面上己有不少名人名星的签名,见墙上挂左个大大的字画,有蔡澜先生写的炒朱什和签名。咁就即刻问老板八卦吓呢间
✨沧海遗珠美食推介 「九龙城粗菜馆」✨
九龙城衙前围道17A号地舖
超有特色嘅香港广东菜 食出8、90年代味道嘅餐厅 😋😋
💯「招牌炒鱼腩」💯
✅每日限定数量保证一定新鲜,完全无鱼腥味😍
✅香口又惹味 鱼皮咬落时脆香口感🥰
✅鱼肉拖以薄薄粉浆炸之,这样保持鱼滑肉嫩,但不失爽脆
🥰中意食鱼嘅人会好中意🥰
连我唔中意食鱼嘅人都好中意🥰

💯猪油渣炒时菜💯
✅菜心嫩口入味😋

💯「猪油捞饭一桶」💯—大约三碗饭

历史嘅味道:

💯「老火靓汤」💯
✅汤味道清甜,不含味精,
✅唔会话太咸,清润嫩胃

—————————————————————————
粗菜馆于 1992年成立于香港。店内挂著不少镜子,镜面上己有不少名人名星的签名,见墙上挂左个大大的字画,有蔡澜先生写的炒朱什和签名。咁就即刻问老板八卦吓呢间舖嘅由来😆😆

呢间小店帮衬过嘅明星有成龙、洪金宝、曾志伟、谭咏麟、刘德华、罗嘉良、黄宗泽等。
老板40年前做总厨师嘅时候,咁啱成龙住喺附近,就揾咗佢嚟做1984年电影《快餐车》剧组嘅厨师,之后一年半都跟住成龙一齐去西班牙拍戏,之后曾志伟谭咏麟又揾佢一齐拍1987年《龙兄虎弟》。

招牌嘅炒鱼腩都系因为成龙唔太钟意食鱼骨,就咁蒸鱼好多骨,就专登要嚟食粗菜馆嘅炒鱼腩,仲要特登打包,所以呢两部戏嘅监制蔡澜就对呢一间小店有咗好大嘅兴趣。

点解间舖叫做粗菜馆呢?原来老板觉得永远阿妈炒嘅嘢系唔会食得厌,但系间铺叫做阿妈炒又好似粗口,咁不如就叫做「粗菜馆」啦。

其他值得一试嘅小菜:
💯「招牌炒猪杂」💯
事前的准备功夫可以话是最多的一道菜😋
✅ 内脏好少舖头可以煮得咁好味,呢间用三种不同猪的内脏 🥓
-大猪的猪肚 (180斤的猪)
[猪肚够厚 唔靭够爽口]
-中猪的猪膶(150斤的猪)
[猪膶爽脆得嚟而入面够嫩]
-乳猪的猪肠
[因为仲饮紧奶,所以唔会有臊味]
✅一早汆水炆至腍软,而部份是即叫即炒,做到爽口弹牙👍
✅煎香的姜片将猪什的膻味减轻,再加入葱段快炒,肉质变得爽脆入味😍
✅好够镬气🔥
✅用特制的碱鱼酱炒到好香,相当惹味,仲可以买返屋企自己炒𩠌!

健康之选💯「山楂酱排骨」💯
✅炸排骨加上山楂酱,比起一般咕噜肉/生炒骨更健康,天然食材无添加人工色素🤤

💯「梅菜扣肉」💯
✅梅菜很好味,捞饭一流,扣肉半肥半瘦,很正

💯「蜜汁东波肉」💯
✅排骨用东坡肉嘅煮法,一上枱,冇想像中肥腻,反而似锁江骨,而且个排骨炆得够骚软够淋

💯「沙姜鸡」💯
✅新鲜又嫩口
✅大碟抵食🤤

#香港美食 #香港好去处 #香港旅行#香港打卡 #香港小店 #香港制造 #香港生活 #香港🇭🇰 #香港品牌 #香港店 #香港景点 #香港电影 #香港街拍 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食日记 #香港美食地图 #香港美食分享 #香港美食推荐 #香港美食攻略 #香港美食天堂 #香港美食探店 #香港美食家 #香港美食打卡 #香港美食🇭🇰 #香港美食多 #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog
#hkfoodstagram
猪油捞饭一桶