2018-01-24
难得抽到公司度假屋,当然要请两日假去休息ㄧ下。虽然男友早上还要工作, 不过无损兴致, 就等我先去观塘接佢放工兼去ㄧ直念念不忘既Bondi食个lunch先出发。话说那些年还在观塘返工时,常"宅"在office内食homemade lunch既我, 偶然与同事到访这间餐厅, 主菜后ㄧ试佢既Flat White, 对不算咖啡迷的我简直有"叮"ㄧ声的感觉,真系所谓ㄧ试难忘! 其实认识Flat White系始于去澳洲旅行, Flat White 系澳洲出品, 奶份量比Latte 少的咖啡, 正正适合惯于饮black coffee的我。可惜发现"它"不久便转工离开观塘, ㄧ直再无机会去...几年后的今日再访, 我同男友分别拣咗烧牛肉三文治同慢煮猪排做main course。Main course无乜惊喜,男友仲话个慢煮猪排食落似煲完汤既猪肉😅不过重点系佢既咖啡, 我都系点Flat White,嚟之前我都有啲惊期望太大 (小妹ㄧ向极度害怕失望的感觉)...好彩ㄧ喝下去总算没有令我我失望,那种甘香浓厚的质感仍然令人有种念念不忘的感觉...咖啡的浓香跟那些年的回忆足足停留恼海大半天! 希望下次再访,吾洗
不过重点系佢既咖啡, 我都系点Flat White,嚟之前我都有啲惊期望太大 (小妹ㄧ向极度害怕失望的感觉)...好彩ㄧ喝下去总算没有令我我失望,那种甘香浓厚的质感仍然令人有种念念不忘的感觉...咖啡的浓香跟那些年的回忆足足停留恼海大半天! 希望下次再访,吾洗系几年后啦😁