餐厅: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
资讯:

2021-11-16 417 浏览
平日返工咁沉闷,都想揾返啲民间小食过下瘾。今日黎左呢间又开新分店红到不得了既东南亚餐厅食lunch 过下口瘾。因为黎到发觉餐牌既食实在太吸引,可惜胃容量好有限,所以其实我系专登分开两次黎食,试完先写食评🤣🤣先讲野饮,美禄恐龙:相信十个有八个黎得嘅都忍唔住会叫呢杯邪恶嘅饮品🤣确实又真系好好饮。本身美禄同奶都冲得好浓,加埋厚厚既美禄粉,真系想唔好饮都难🤣啖啖朱古力味~唯一系如果唔钟意咁甜嘅人,可能就会嫌佢太甜。不过我自己好OK😂人哋都落到咁足料你仲怕咩肥🤪椰香咖央多士: 中意食咖央酱,偏甜口味同唔中意鲜牛油既朋友仔可以食呢个~咖央多士算系standard菜式黎,比出面食既面包烤得算好脆。不过我个人都系比较推介另外一款😂如果你有quota又唔介意食鲜牛油的话,一定系食下面果款先够过瘾。海南鸳鸯烧面包: 呢个多士我真系黎两次都食足两次😂实在太好食。面包啡色系因为系焦糖面包,听闻系每日空运到港的。而且面包系烤到劲脆,脆到分唔出边度系面包皮同面包肉,果然加左焦糖既面包烤出黎系特别啲。另外呢款多士咖央酱相对冇咁多,所以会冇咁甜,但佢就多左块厚鲜油。而味道有几好食就真系唔洗讲😂又脆又香,浓浓既脂肪味同
先讲野饮,美禄恐龙:
美禄恐龙

椰香咖央多士

海南鸳鸯烧面包: 呢个多士我真系黎两次都食足两次😂实在太好食。面包啡色系因为系焦糖面包,听闻系每日空运到港的。而且面包系烤到劲脆,脆到分唔出边度系面包皮同面包肉,果然加左焦糖既面包烤出黎系特别啲。另外呢款多士咖央酱相对冇咁多,所以会冇咁甜,但佢就多左块厚鲜油。而味道有几好食就真系唔洗讲😂又脆又香,浓浓既脂肪味同咖央酱既甜味沟埋,食每一啖都系天堂~真系要放低手机食,好好感受呢个味道😍🤩呢个真系绝对次次黎都要食!
海南鸳鸯烧面包

鱼仔萝卜糕: 萝卜糕份量都唔少,而且煎出黎超级热,所以食既时候要小心烫亲。萝卜糕本身都好幼滑同淋身,出面煎到有少少焦脆。但重点系个鱼仔酱好香。味道有啲似XO酱,但咸香味更加出,而且都有啲辣。呢道小食真系好有东南亚feel,够哂exotic同惹味,不过都有啲咸,中意重口味既人士一定要叫!
鱼仔萝卜糕

怡保鸡丝汤贵叼: 呢个鸡汤贵叼真系建议大家唔使试。因为真系超级淡口味😂虽然鸡丝都几弹牙,但系汤底真系好清。虽然系有特别嘅清汤味,不过个feel真系好似病人餐咁😂黎得食东南亚菜就唔好食嘅个🥲
怡保鸡丝汤贵叼

槟城福建虾面: 身为一个钟意虾膏汤底嘅人士,点可以唔试呢个油面! 果然冇令我失望,虾汤味非常之香浓,有少许辣味,夹埋油面食超级正。上面仲有半只蛋一只虾同埋两块鱼片,两块猪腩肉,加埋芽菜同通菜,同埋炸蒜头,香到不得了!呢个面值得encore!
槟城福建虾面

招牌砂煲老鼠粉: 呢个粉其实系豉油王银针粉,上面有肉松,银鱼仔,蛋,炸蒜等等。可以拣生蛋或者熟蛋。上菜既时候超级热辣辣,出哂烟。味道方面就中规中矩,食唔出特别香or惹味。不过胜在份量够大份,两个人食劲饱。
招牌砂煲老鼠粉

总括而言苏妈整体食物质数都唔错,冇中伏但又唔系道道菜都好惊艳。装修好复古怀旧,坐得唔算超逼,上菜都几快。虽然冇一食哂野就俾佢收碟赶走,不过呢啲餐厅仔都唔系适合久坐。价钱方面都系大概100松啲一位,对我黎讲系属于回头率都系高既餐。希望佢会开多几间分店!
Price: (Lunch ~$120/pax.)

美禄恐龙
椰香咖央多士