有日想食越南河,就发现原来我仲未食过呢间好多人介绍过嘅「越男仔」~ 佢哋嘅餐牌超大张,仲有劲多款,真系睇到有啲眼花撩乱,仲有啲选择困难🤣 整体啲嘢食都比较贵,但佢哋嘅3-course 晚餐系相对抵食少少,有沙律+主食+小食嘅套餐,同单叫一个主食只系差$20-30左右~ 不过饮品就全部要另外加,跟餐都要加大约$20左右~•🥢 镇店四鸟 配 椰汁酸汤檬粉 $88呢四鸟就系鸡脆皮、手撕鸡、滑鸡件同埋香脆鸡~ 最好食同比较有惊喜就系手撕鸡😋鸡皮:炸衣太厚,所以浸落汤之后口感好「糊」 ,麻麻哋~手撕鸡:好重胡椒味,表面好似火炙过咁,食落有啲炭香,㶶㶶哋几正👍🏼滑鸡:以为系白切鸡𠮶啲,但原来系腌到成嚿黄色嘅,应该系咖喱鸡🤣 唔算好滑🫢脆鸡:味道正常,不过浸咗落汤就唔脆了😂第一次食椰汁酸汤,味道都几有惊喜🤩 闻落好香椰汁味,饮落酸酸哋,加埋一齐都几开胃😋 •🥢 3-Course Dinner $109包咗1个面/饭、1份沙律同埋1份小食📸 牛+猪Pho(生牛肉+烤牛肉+猪颈肉+炸猪扒 配红蕃茄汤檬粉)呢个面好足料,每个𩠌都有2-3件,啱晒为食嘅我,一次过试到几款𩠌😆 不过4款𩠌都唔算特别出色,都系正

🥢 镇店四鸟 配 椰汁酸汤檬粉 $88
鸡皮:炸衣太厚,所以浸落汤之后口感好「糊」 ,麻麻哋~
脆鸡:味道正常,不过浸咗落汤就唔脆了😂

🥢 3-Course Dinner $109
包咗1个面/饭、1份沙律同埋1份小食
📸 牛+猪Pho
(生牛肉+烤牛肉+猪颈肉+炸猪扒 配红蕃茄汤檬粉)
呢个面好足料,每个𩠌都有2-3件,啱晒为食嘅我,一次过试到几款𩠌😆 不过4款𩠌都唔算特别出色,都系正常水准,比较特别嘅系个烤牛肉,有啲似沙嗲滑牛,有啲花生味😛
而红蕃茄汤都比较普通🫣 同茶餐厅食嘅茄汤差唔多,系茄膏味比较重~

📸 牙车快沙律 👍🏼
呢个沙律原来都配咗手撕鸡🤣 仲有啲柚子、生菜丝、青瓜丝、椰菜丝、生洋葱同埋葱花~ 口感够晒丰富,加埋啲酸汁,好清新开胃😋 (上菜嘅时候仲畀咗后面个樽仔嘅汁,唔够味仲可以自己再加😆)
📸 手撕鸡檬纸卷 👍🏼
好似比较少见到有「檬纸卷」,所以就叫咗嚟试吓~ 食落个口感都几特别,檬纸口感好弹牙🤣 加埋好重胡椒同炭香味嘅手撕鸡,同埋少量嘅酸汁,都几好食㖞🤩
牙车快沙律  手撕鸡檬纸卷

🥢 法式芝心虾多士(4件) +$49 (单点$65)
呢个好好食嘅虾多士,我竟然无影到相!!😭 最底系一层好薄嘅多士,然后系满满嘅虾胶,口感好弹牙👍🏼 中间有少少芝士,有咸香得嚟又唔会太腻,表面仲洒咗啲芝麻,炸完出嚟真系好香口😋

🥢 鲜菠萝梳打冰 +$33 (单点$43)
几多新鲜菠萝粒,但食落无乜味🫣 饮落就几有菠萝味,应该都有落少少糖浆,但都唔会太甜~

🥢 椰汁红豆冰 +$23 (单点$33)
椰汁味太淡太稀,好似沟咗好多水咁😕红豆煮得唔够,有啲啲硬,而且无甜味😥👎🏻👎🏻
牙车快沙律  手撕鸡檬纸卷