2018-07-13
呢间章鱼小丸子应该好多屯门人都会知,因为可以系个咗偏僻既位都有咁多人排队食,真系好癫,但之前见到佢地话要执我超唔开心,咁难得屯门有间咁高质既小丸子…点知有日行过见到佢竟然开返,即刻同朋友买左盒黎食,而且我地都有问老板点解话执但又开返,佢解释话系拆左伙,之后会继续开。听到会继续开我就无再追问落去。至于重开之后味道有无改变呢?我觉得分别唔大,但无一开始咁好食。不过无咁好食都唔系重开之后既事,而系变大粒之后。因为第一次食𠮶时粒小丸子系外脆内软,无论味道定口感都一流,而且配料方面落得超大方,性价比好高!我觉得重好食过去大阪食,因为正宗大阪𠮶种系成粒都比较淋,无外脆内软既效果,老板可能为左就香港人口味所以改左呢样野,我觉得好正!但唔记得几时开始有得变大革命,每粒小丸子大粒左,但价钱亦贵左。贵左都唔紧要,重要既系大粒左之后个皮无之前咁脆,虽然系似左正宗大阪𠮶种,但我觉得以前细粒重高质。而依家重开之后其实系同变大粒之后差唔多味,所以系无变差架,只不过我私心希望整返细粒啲脆啲,咁就完美啦。