2023-10-14 2188 浏览
扎根上环嘅聚点坊,相信街坊同上班族都唔陌生,今日我哋午市时间去,目测9成满座,唔需要等位,唔算阔落,志在叹番一盅两件。先嚟春风得意肠,热气腾腾,内里嘅腐皮卷够脆,而酱汁甘甜,可谓开个靓头。淮山鸡扎,包裹喺腐皮下嘅冬菇、鱼肚、鸡肉、淮山好似一幅描画山水同飞鸟嘅水墨画,内容丰富而轻描淡写,试得出餐厅对食材嘅处理。我哋嘅第一感受系:不过不失啦。而点心之王嘅虾饺,就比到少少惊喜,虾饺皮厚薄弹性适中,虾肉弹牙爽口,笋粒带嚟些微清爽,平民点心嚟讲,加上堂食热辣辣有加成,冇挑剔嘅位。相反,我哋每次饮茶,或者食上海嘢都必嗌嘅小笼包,偏厚嘅皮遇上蒸得太耐嘅问题,令到口感过硬同「食面粉」嘅感觉,汤汁唔多亦有啲扣分。广东酒楼每枱一盅嘅凤爪排骨饭,我哋偏好硬饭同多汁,硬桥硬马,唔会暴露肉类,特别系排骨嘅雪藏味。呢盅饭就正好满足上述条件。成餐饭嚟讲,茶水就一定冇茶楼咁靓,呢度嘅点心够热,「一热遮三丑」,至少食得满足。食物味道偏浓,健康路线嘅朋友或者老人家要注意。印象中聚点坊系COVID期间头几间出现个案嘅铺头,好彩挨过疫情,唔系嘅话街坊街里又少一个叹平民点心嘅聚处(5个点心加茶水大概150,中上环嚟讲算make

印象中聚点坊系COVID期间头几间出现个案嘅铺头,好彩挨过疫情,唔系嘅话街坊街里又少一个叹平民点心嘅聚处(5个点心加茶水大概150,中上环嚟讲算make sense嘅)。

嚟紧会继续写食评记录我哋去过嘅餐厅,多谢支持。