2019-12-06 715 浏览
今日放工约左个中学同学食饭聚旧。因为我地都系住附近, 所以屯门市中心就系最合适既食饭地点。我同朋友一样, 已经好耐无行过市中心, 发现原来好多小商店都变哂大型连锁店, 食肆都少左好多, 唯独系呢间outback, 多年以来都屹立不倒, 今日晚上8点几去到, 仍然见到门口有几个人等紧位。好彩朋友醒目, 系等我既期间拎定位, 我去到就岩岩好入得座。不过要小心餐厅地下有少少跣…黑糖面包免费的餐前面包, 上枱时系微暖, 隠若仲会闻到少少黑糖味。切开面包的时候会发现外层好脆, 中间松软。咬落去就食到黑糖味颇香, 但又唔会好甜, 加埋奶油一齐食, 味道更好。因为我个人唔太喜欢食太干的食物 (例如面包 😆), 所以食左1/3就停左手, 但朋友好中意食, 仲想refill添! 最后我惊佢未上main course之前已经饱哂, 所以截住左佢。粟米忌廉汤相比起个黑糖面包, 我更中意个汤! 因为质地稠身绵密, 好creamy! 虽然细细碗, 但好多粟米粒。美国肉眼扒拼蟹脚 ($352) 配薯条及焗甜薯朋友点左呢个餐, 因为佢唔太中意食太生既牛肉, 所以牛扒要7成熟。原本以为会好韧, 但我试左一旧又唔会,

美国肉眼扒拼蟹脚 ($352) 配薯条及焗甜薯
美国肉眼扒拼蟹脚

朋友点左呢个餐, 因为佢唔太中意食太生既牛肉, 所以牛扒要7成熟。原本以为会好韧, 但我试左一旧又唔会, 都有肉汁。

蟹脚方面, 只脚好长好大只, 有我前臂咁长! 用较剪剪开蟹脚既时候, 好多汁喷出黎! 蟹肉好鲜甜, 而且食落有好重的海水味, 好fresh! 不过海水味带咸, 食左两只脚就要饮水。

薯条

薯条方面, 呢度既薯条好粗身, 炸得金黄色同埋好脆口, 沾埋茄汁食真系会食唔停! 不过唯一美中不足既系有少少咸, 不过都接受到既。

焗甜薯

甜薯方面, 佢系系中间切左一刀, 然后全只拎去焗的。上枱前系甜薯中间放左一旧奶油落去。因为我地食到最后已经好饱, 但又唔想浪费食物, 所以我同朋友都一人一半咁食左佢。放左大半个钟之后, 甜薯原本既热力已经令中间既cream溶左 😅, 令佢既外观无咁好睇, 不过唔太影响味道。呢个甜薯既甜度几高, 再加埋cream的少少甜味, 同埋佢绵滑既质感, 对中意食甜点既我, 系几吸引既。

美国纽约西冷牛扒 ($268) 配薯条及新鲜时蔬
美国纽约西冷牛扒

我叫左呢个餐, 牛扒要5成熟。我有少少估唔到新鲜时蔬就系同西冷扒一齐上碟既配菜, 同埋佢既摆盘都几求其… 不过唔紧要, 最重要都系食物质素好。个西冷味道正常, 但相比起其他扒房, 佢既肉味算太重。而且西冷既边位有少少筋, 影响咬口, 所以有少少失望。

蜜桃苹果酒沙冰 ($88)
蜜桃苹果酒沙冰

好大杯, 放系枱面好震撼 (都几占位置😂)。我几中意一D甜甜既酒, 所以呢个饮品几岩我饮。不过佢既份量好多, 我食到最尾已经好饱, 所以饮唔哂…

菠萝香蕉特饮 ($48)
菠萝香蕉特饮
美国肉眼扒拼蟹脚