2016-02-16
人日遇上情人节,街上喜气,红男绿女用鲜花礼物朱古力,表达暖暖爱意。虽然天气乍暖还寒,保浪漫不受天气影响。位于山林道呢间雪糕专门店,话题作系粉红色雪糕,今日决定去浪漫一番。 可能好多人为咗比惊喜另一半,小店门前都有小小人龙,简单装潢嘅店面有仅两个座位,全店连出品部一眼睇晒。除五款英式茶外,专门店集中卖几款主打口味雪糕,大阿苏牛乳味、宇治抹茶,而当中焙茶同主打嘅HOEGAARDEN ROSEE雪糕,更可以选择甜筒,新地杯同热狗。 静冈焙茶雪糕丸子红豆$34入口茶味浓郁,跟住会有明显炒米味,再嚟有淡淡牛奶味同甜味,好似同时饮一杯玄米茶加少甜鲜奶一样,清淡甜味唔会抢喉,但茶香徘徊持久,配无甜味嘅白玉丸子同原味红豆茸,平衡茶香后嘅甜味,整体感觉有如日本茶道,恬静淡薄,禅意盎然。 桑梅啤酒雪糕$42以HOEGAARDEN ROSEE配制嘅雪糕,同大阿苏牛乳混合咗之后嘅LOVELY PINK已经好吸引,呢只酒以前饮嘅时候,觉得桑梅味太特出同埋甜品太假,有啲饮咳药水嘅感觉,而家制成雪糕,酒香怡人,甜度适中,而且有AFTER TASTE
静冈焙茶雪糕丸子红豆$34
桑梅啤酒雪糕$42
以HOEGAARDEN ROSEE配制嘅雪糕,同大阿苏牛乳混合咗之后嘅LOVELY PINK已经好吸引,呢只酒以前饮嘅时候,觉得桑梅味太特出同埋甜品太假,有啲饮咳药水嘅感觉,而家制成雪糕,酒香怡人,甜度适中,而且有AFTER TASTE有少少苦味,反而唔觉腻,PERFECT MATCH👍🏻👍🏻难怪大部份客人都慕名而来试呢只雪糕。
粉红仙子$44
主力都系HOEGAARDEN ROSEE,只系用杯嚟品尝,加配桑梅脆脆,朱古力爆炸糖同蝴蝶脆饼,每啖雪糕都揉合脆口配料,层次丰富,食完唔觉腻,减少罪恶感。
好可惜好可惜,原来店方早于2月11日开始,连续四日到今日提供情人节限定特别版甜筒,可惜我到比晒钱食紧嘅时候先发现,唯有下年再嚟睇吓有无机会食到喇