2018-07-07 5338 浏览
世界杯热潮正盛、酒吧一律提供球赛直播既情况下,想摸住酒杯底睇波自然唔难,但想满足埋味觉又系另一回事。 今晚系昏暗环境下既bar台,终于可以促膝详谈既同时饱餐一顿。Roasted Suckling Pig Cut w/ Homemade Sauerkraut & Smashed Potato ($88)干脆地「咔嚓」一声,纸咁薄既脆皮应声折断,皮脆肉嫩。 好钟意乳猪脂肪比例好低,猪皮下近乎零肥肉,一啖放入口都亳不油腻,对我呢种食中式乳猪要走肥膏既人黎讲好方便。单睇猪肉纹理已经可见其新鲜程度,焗既时间亦控制得岩岩好,嫩滑得黎有肉汁。 乳猪调味唔系好重,点埋蜜糖芥末酱更加引出肉鲜味。本来预期tapas份量唔大,估唔到一客都有1/4只,底下仲有幼滑自家制薯蓉,两个人分岩岩好。Italian Linguine w/ Wild Mushrooms & Truffle Sauce ($138)黑松露野菌意大利扁面呢个经典组合自然唔会出错,一入口就感受到浓郁既黑松露香气,各式新鲜爽口野菌配合creamy酱汁同烟韧有弹性既扁面,色香味都好有层次。 最令我惊叹既系用料毫不手软,黑松露酱同野菌都近乎泛滥,令
Roasted Suckling Pig Cut
黑松露野菌意大利扁面呢个经典组合自然唔会出错,一入口就感受到浓郁既黑松露香气,各式新鲜爽口野菌配合creamy酱汁同烟韧有弹性既扁面,色香味都好有层次。 最令我惊叹既系用料毫不手软,黑松露酱同野菌都近乎泛滥,令扁面沦为配角,绝对物超所值。
Spanish Chicken Wings Spicy ($78)
大半个手掌咁大既巨型鸡翼一上台就气势非凡,即炸脆皮咬开后肉汁流淌,西班牙香料味道扑鼻而来。 多款香料交织出复杂香气,主调偏酸辣,仲品味紧呢种人生初尝既味道之际,不经不觉已经清碟。
Spanish Chicken Wings
本来写明一客5只,直到此刻我先发现当晚上左6只。 虽然奇妙既味道令我有种对异国美食既试探同熟习之感,但以份量同热度而言,性价比奇高,难怪每一台都叫左碟。
Spanish Chicken Wings
Timothy Taylors Landlord (500ml) (HH $58)
酒精选择花多眼乱,听店员推介拣左款手工啤,果然冇介绍错。 Timothy Taylors麦味浓、唔太苦,连我唔多饮啤酒都接受到。
Timothy Taylors Landlord
Miss Strawberry (HH $42)
士多啤梨、芒果、菠萝从来都系我最爱既水果,本来求其捞埋几款果汁我已经收货,估唔到主打士多啤梨味既mocktail味道好天然,最底仲有新鲜芒果粒同士多啤梨籽,真材实料。
Miss Strawberry
因为工作原故,好多时齐人食饭都要约8点几,所以见呢度Happy Hour去到9点都松左一口气,大家坐低睇餐牌慢慢拣左一轮仲可以用Happy Hour价叫野饮,实在系OT界既一大福音。
始终酒吧格局大数都系吧台或高台,满座时只占一个身位,略嫌有少少迫。 但9点几人潮开始散去,渐渐有种包场睇波既架势,一餐饭既价钱可以坐几个钟直落饮野睇波倾计,岩哂我呢d唔愿转场既懒人。
好多时酒吧既定位都系食物为辅,供应炸物、串烧等只为佐酒,被迫粗饱住chill,部分甚至连饮品都怪味,实在唔好受。 难得今晚由主食至饮品都称心满意,彷如享受左一场慢食西班牙盛宴,转瞬间开波时食客既专注、惊呼又为餐厅带来一股活力,一间有水准既酒吧其实理应如此吧。
Timothy Taylors Landlord
Miss Strawberry