2016-04-10
无黎一排太平道,估唔到D劈场唔见哂,D酒吧都走高格调路线而且仲有得食DINNER ,今晚同老公拣左呢间黎食一入门口已经见到有个好PRO的吧头最PRO系呢个挂系墙的英式 SPEED POUR,系香港差唔多无哂啦~~有机会记得参观下~酒吧尽头仲有一个半开放式的房,加埋个吊灯,似high table 多过酒吧~有旧式的装修,但亦有新式的科技I PAD MENU 有字有图, 最钟意仲有每样酒/食物的详细形容~系酒吧,坐低黎个NUTS 系常识吧~ NUTS 要俾钱都系常识吧~其实我几钟意呢种带壳NUTS, 感觉比较干净,亦都较新鲜~ 食饭前先黎个COCKTAIL Einstein 蓝/红的颜色配搭好夺目,望落已觉得好清凉,配埋个波波冰, 同个波形酒瓶衬番一套红色部份唔系液体,而且一粒粒好似JELLY状, 类似份子料理咁倒哂入个杯度,D冰又唔会溶得好快,可以饮成晚,饮个时又食到D粒粒JELLY, 好得意味道似汽水,酒精度低~ 唔怕饮醉~DRINK MUD ? 完全唔似饮品的COCKTAIL , 劲得意,加埋个铲真系见心思~食得又玩得~ 大个杯其实系OREO 加 BAILEY ,细细个杯系RUM 酒
而且仲有得食DINNER ,今晚同老公拣左呢间黎食
有旧式的装修,但亦有新式的科技
I PAD MENU
有字有图, 最钟意仲有每样酒/食物的详细形容~
其实我几钟意呢种带壳NUTS, 感觉比较干净,亦都较新鲜~
Einstein
味道似汽水,酒精度低~ 唔怕饮醉~
DRINK MUD ?
大个杯其实系OREO 加 BAILEY ,细细个杯系RUM 酒,可以自已调节酒精度~
无论外形同味道都完胜~
海鲜拼盘
生蚝拣左2款
Gillardeau
法国吉拉多蚝
法国白珍珠蚝 White pearl
生蚝 148蚊/4只,其实几抵食,上网买都要廿几, 三十几蚊只啦~
海鲜拼盘中的海鲜基本上都系冰鲜的~ 不过值得一赞冰的程度几好,唔会成旧雪但又唔系溶哂出水个D
贝壳类都好饱满~ 白螺肉质很爽, 唔会好滑潺潺。不过蚬就食到有只有D沙
虾好大只,胶度几高,鲍鱼系矶煮过,好入味,亦很嫩滑~
不过系D咁黑妈妈的地方,食起上黎有D麻烦~
芝士焗墨士哥粟米片
SOUR CREAM 唔够酸
墨士哥辣酱唔够辣,不过几清新,可以中和芝士的腻
其实,唔点酱就咁食已经好好味~
极尚法式多士
原来系多士,不过有三种味
半熟虾配配上芥未酱,少少攻鼻,多多刺激,半熟虾恰到好处,仲食到生虾的胶著和熟虾的甜味
foie gras 搽得虽然有点儿薄,不过味道都够~
火炙三文鱼,本身唔LIKE食熟三文鱼,觉得有少少腥咁~
最败笔是个多士底,竟然系韧的~ 简直错哂~
值得一提, 尼度既手工啤有好多种选择~
是夜拣左 2款
FLORIS HONEY -- 其实系1664 BLANC 咁既味
CHIMAY - 真系有啤酒的苦涩味~
以前同老公的拍拖地点好多时都系酒吧,不过近几年结左婚生左小朋友已经无去了 T.T
今晚难得可以去酒吧食餐饭,当怀缅下当年拍拖的情景啦~XD
题外话/补充资料:
呢度既待应几有礼貌,亦很细心,KEEP住帮你换碟。上菜,落ORDER前都有清晰讲解, 值得加许~