2021-08-30
身为潮州人既我,发现香港好少地方有得食潮州菜,一系就去九龙城,但系九龙城𠮶啲菜馆感觉好海鲜价,同埋舖头都系旧式啲,今次朋友介绍呢间系铜锣湾食潮州菜嘅酒吧餐厅,感觉好新颖!-餐厅喺铜锣湾耀华街Zing!上面,外表系一间酒吧,但系有得食潮州菜,好特别! 仲要系由米芝连名厨主理, 太多嘢食拣, 如果咩都想试, 我哋就叫咗二人餐 $228可以食齐餐厅嘅精选推介-头盘先有酸脆萝卜,酸酸地好开胃脆炸拼盘配黑松露酱有香芒酥, 薯条, 食呢啲香口嘢梗系要嗌个啤酒啦🍻威士忌酒香鹅肝呢个招牌菜, 记住要ready定手机! 主角系用招牌白卤水卤过既鹅肝, 隔离有一杯威士忌酒, 店员会先喺个威士忌酒度泵气, 做出一个苹果木烟熏嘅泡沫球, 过咗一阵个泡沫球就会爆开, 随之而来就系烟熏味, 再将威士忌酒林落鹅肝度, 鹅肝带有浓郁既酒味, 同传统嘅鹅肝好唔同!-金牌卤水狮头鹅肉鹅片份量好多, 千祈唔好错过下低嘅豆腐! 豆腐可以吸哂啲卤水-潮式炒米粉米粉炒得干身, 好足料老火汤系好有家嘅感觉嘅木瓜鸡脚汤! 非常之清甜上汤时蔬简单嘅上汤时蔬, 食完浓味嘅鹅肝同埋鹅肉最啱食返一个清清地嘅菜-然后我哋嗌左个招牌白卤水海鲜拼
头盘先有酸脆萝卜,酸酸地好开胃
脆炸拼盘配黑松露酱
有香芒酥, 薯条, 食呢啲香口嘢梗系要嗌个啤酒啦🍻
威士忌酒香鹅肝
金牌卤水狮头鹅肉
潮式炒米粉
米粉炒得干身, 好足料
老火汤
系好有家嘅感觉嘅木瓜鸡脚汤! 非常之清甜
上汤时蔬
然后我哋嗌左个招牌白卤水海鲜拼盘
有海虾墨鱼圣子鲍鱼
比较清雅嘅白卤水, 淡淡卤水味又唔会盖过海鲜嘅鲜味!味道非常衬!
好满足嘅一餐呀, 又可以饮酒又可以食潮州嘢, 见到佢酒吧入边都有啲beer pong table, 唔知几时限聚令过后可以约班朋友来玩呢