餐厅: 阿翁小館
资讯:

餐厅: 阿翁小館
资讯:

2023-10-29 128 浏览
平时好少食大闸蟹,见朋友生日话呢到有个大闸蟹套餐叫我一齐试下,就跟佢黎试下呢个嘅新菜单,价钱都唔平,成二千蚊一个人,首先系有生拆大闸蟹粉翅,一放落枱已经闻到浸浸蟹黄香,毕起都几足料,成碗都充满翅同蟹肉,但食落有D咸,会口渴。呢到侍应好好,不停帮我哋添茶。跟住就黎左客28头特选吉品鲍配清灼本地生菜胆,本身自己对新鲜鲍鱼比较有兴趣,所以唔太识欣赏呢款干鲍,亦都冇抱太大期望。食落个汁系唔错嘅,配落鲍鱼到都几惹味。然后就到今日主菜,原只江苏大闸蟹(六两)。我未试过食大闸蟹,都觉得呢只蟹麻麻哋好味,首先系冇乜膏,其次亦唔系好香,朋友话今次呢两只系麻麻哋,当自己唔好彩。比较窝心系食完大闸蟹会有姜茶,杯茶好饮,姜味亦非常出。其实食完个蟹都饱饱地,睇餐单发现仲有鸡同饭,本身都惊食唔晒。上菜发现都Ok 份量唔会over,个姜葱生煎盐香鸡煎得几香口,但就咁食都系有d咸,然后侍应姐姐话配埋蟹粉蟹肉炒饭黎食,真系又几夹。个饭一放低已经闻倒好香蟹味,啱啱炒起够哂香口,值得一赞啲饭炒得干身,粒粒分明,本身都好钟意食饭,加上啖啖都有蟹肉配蟹粉香味,呢个饭值100分!甜品方面,因为有原盅炖冰花官燕,所以佢上咗两度简单
,不停帮我哋添茶。
生拆大闸蟹粉翅

28头特选吉品鲍配清灼本地生菜胆

原只江苏大闸蟹(六两)
原只江苏大闸蟹(六两)
姜茶

,加上啖啖都有蟹肉配蟹粉香味,呢个饭值100分!
蟹粉蟹肉炒饭
姜葱生煎盐香鸡

甜品方面,因为有原盅炖冰花官燕,所以佢上咗两度简单嘅甜点配衬,呢个想法几好,如果食得太浓味,就会盖过咗黎紧燕窝嘅味道。个官燕睇落非常名贵,味道亦唔太甜
食完觉得个人滋润左,系女士嘅最爱。
精美甜品
原盅炖冰花官燕

总括嚟讲都几好食,系有几道菜味道偏咸,可以改善。另外呢度嘅服务质素非常好,令人有宾至如归的感觉。下次转餐单,都可以嚟试吓。
2023-10-28
$2068 (晚餐)
庆祝纪念
生日