2021-05-04
👁🗨Baked By Shangri-La📍尖沙咀么地道64号九龙香格里拉大酒店大堂@——————————————-喺附近返工,每日都会经过依间Pop-up Store,由佢开店都买过好多次,款款面试匀晒,今日心血来潮又去睇吓有无新推出面包啱心水🤩面包柜有各种pastry、挞同面包,墙上有标明各类西点出炉时间,想食新鲜出炉就要记实佢个时间饼店喺酒店里面,酒店员工非常热情,要留意只有外带无堂食,店员会用上牛油纸包好,再独立分纸袋入起,非常贴心,唔会拎到返屋企途中压扁,影响卖相👍🏻好食度:✔️✔️✔️✔️➰ 法式奶油酥 $28奶油酥不算太大,表面扭成花纹能够清楚睇到密集酥皮层次,用焗炉翻热,奶油酥上嘅焦糖溶晒落嚟,摊冻后就硬化成脆焦糖,奶油酥质感外微脆内绵密松软,牛油味香浓,带点焦糖香甜味而不腻👍🏻➰黑松露牛角酥🥐 $28近期牛角酥卖到成行成市,我就唔识分边啲先叫正宗😂 食过佢一系列甜嘅牛角酥(3色、杏仁),觉得3色中间内馅太湿影响咗整体口感,而咸嘅芝士口味表现比较出色,今次试试新出嘅黑松露口味外观上同原味牛角酥无分别,用焗炉翻热咗嘅牛角酥,外皮酥脆,切开原来内有干坤,中间蜂巢组织不算均匀,胜在
📍尖沙咀么地道64号九龙香格里拉大酒店大堂
@
——————————————-
好食度:✔️✔️✔️✔️
➰ 法式奶油酥 $28
➰黑松露牛角酥🥐 $28
外观上同原味牛角酥无分别,用焗炉翻热咗嘅牛角酥,外皮酥脆,切开原来内有干坤,中间蜂巢组织不算均匀,胜在发得够高空气感十足,能够见到每层酥皮都抹上黑松露酱,食落有牛油味加埋啖啖黑松露香,整体嚟讲唔油腻,层次分明口感酥脆,内里算松软干爽
💬 一向觉得酒店出品不一定高质,但依间饼店价格同质素都算正比,虽然唔喺款款好食,但经常推出新口味,吸引到我回头帮衬👍🏻
#laisik_tsimshatsui
#laisik_bakery
#laisik_takeaway
#foodie #foodblogger #foodstragram #foodieofinstagram #instafoodporn #foodporn #foodshare #foodofinstagram #foodlover #foodiehk #hkfoodie #hongkongfoodie #hkigfood #hkeats #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfood #hkfoodblogger #香港美食
#bakery #croissant #kouignamann #frenchpastry