2015-07-17 1145 浏览
一向被誉为甜品控的我, 每逢星期六,日都钟意去揾好野食, 当中当然唔小得我最钟意的Afternoon Tea 拉。今次冇意之间竟然俾我发现到新大陆, 真系喜出望外。 Alize Noire de Nova系马宝学林商场的一楼, 虽然位置唔系咁起眼, 但入到餐厅, 地方好大, 装修格局好优雅, 本身见到咁的格局, 心谂会唔会好贵, 点知一睇个餐牌, 下午荼Tea Set for 2只系$298, 包2壶自选果荼, 好适合一班朋友一边倾一边慢慢叹之余, 价钱又唔贵好快, 我们点的Blueberry fruit tea就到左拉, 果味浓郁, 餐厅一d都冇将货就价, 饮得出唔系一般的平价荼包。同朋友倾左几句, 饮左几啖茶, 我们点的tea set就到左拉, 份量比我想像中多, 真的有点怕食唔晒第一层系下午茶set一定有的英式松饼, 配自家制的士多啤梨酱同butter cream, 松饼内有好多提子干, 士多啤梨酱有好大粒的士多啤梨, 自家制的果然系唔同d。食完松饼我们就试个法式小蛋糕, 味道同之前食开的唔同, 口感特别得来又唔会冇左原有的风味, 不错不错。之后, 终于到我最期待的鹅肝朱古力棒啦
果茶味道好浓郁
下午茶Tea Set
鹅肝朱古力棒
之后, 终于到我最期待的鹅肝朱古力棒啦
~~~~一口咬落去, d鹅肝酱流晒出来, 正呀, 一开始只系食到鹅肝的味, 之后好快鹅肝的味就俾黑朱古力的味盖过, 朱古力不会太甜, 两者配合得天衣无𫄤, 如果呢支野系有得单order的话, 我系会立即order多支架 ^0^
到第二层拉, 我们试冻汤, 好清新, 健康之选。我个人就好钟意个三文鱼稣饼, 个饼底系好松脆的千层稣。 虾串都好好味, 加上已经剥埋壳, 啖啖肉, 岩晒我呢d懒人, 呵呵呵
其实食完第2层, 加上饮到成肚水, 已经好饱, 不过作为甜品控的我系唔会放弃架!!我就试左个wasabi的马卡龙, 一放入口, 哇!真系好重wasabi味呀, 不过最神奇的系一d都唔辣, 出乎意料地好味。我朋友就试左个earl grey味的马卡龙, 佢话好重的earl grey味, 水准拍得住某d马卡龙专买店。另一款个人推介的就系rasberry yogurt cake, 我最钟意d酸酸甜甜的野架拉, 呢个cake清新得来又唔会太酸, 好岩我胃口。 最后就系榛子朱古力cake, 水准都唔错, 好重的榛子味, 不过, 个人都系钟意rasberry yogurt cake多d。

总结, 咁的价钱都可以做到咁高质素的tea set, 我绝对会再来帮衬
2015-07-11
果茶味道好浓郁