又到圣诞~又到圣诞🎄🎶每年圣诞节,好多酒店都会准备圣诞主题嘅自助餐😋呢个星期日系屋企人生日,难得之前公司又送咗酒店coupon🤓于是就拣咗九龙香格里拉大酒店食lunch buffet🥰一入到酒店已经好有圣诞气氛🤩今年酒店用咗胡桃夹子做主题,感觉处身喺外国小镇,仲有圣诞列车添🚂🎅🏻🦀国际海鲜自助午餐 $598 (4/5)沙律🥗除咗基本嘅自选沙律外,仲有四款特色沙律㗎!其中推荐嘅系藜麦沙律☺️捞埋佢自己调嘅酱汁后,食落去甜甜地,仲配有虾仁🍤口感丰富😊冷盘🧀冷盘嘅选择真心丰富!😍净系ham都有五款🧡parma ham有咸香,配上哈密瓜🍈好食!特别啲嘅有红菜头三文鱼、鸭肝同吞拿鱼他他🥰红菜头三文鱼味道比较淡,鸭肝入口即溶🤤吞拿鱼他他系用酒杯🍸装住😯里面个Base系酸甜嘅啫喱,好似青苹果味(?)🤣上面一小旧吞拿鱼,几得意😗芝士有四款,仲有我最爱嘅Brie Cheese🧀🤩酒店仲提供咗四款面包🍞俾大家点㗎😌海鲜🦞每位自助餐嘅顾客手上都会有一块筹码,可以拎去换一只龙虾🦞😍超大只啖啖肉,都几鲜甜☺️佢仲要连虾脚都拆埋俾你,唔使自己慢慢剪,好贴心!除此之外,仲有小龙虾、鲜虾🦐、青口、同大家最爱嘅生蚝😂系职员

🦀国际海鲜自助午餐 $598 (4/5)

沙律🥗

冷盘🧀

海鲜🦞
每位自助餐嘅顾客手上都会有一块筹码,可以拎去换一只龙虾🦞😍超大只啖啖肉,都几鲜甜☺️佢仲要连虾脚都拆埋俾你,唔使自己慢慢剪,好贴心!除此之外,仲有小龙虾、鲜虾🦐、青口、同大家最爱嘅生蚝😂系职员即场洗同开俾食客㗎😊不过屋企人都话生濠比较细只,唔够肥美😗

刺身寿司🍣
刺身有五款,包括马刀贝、希灵鱼、八爪鱼🐙、三文鱼同吞拿鱼,味道正常,都算新鲜嘅😗隔离仲摆咗各款寿司、冷面同日式前菜😉

凉拌小食
食热荤之前,隔离仲有啲中式凉拌小食~好似手拍青瓜、炒杂菌、凉拌云耳同麻酱豆腐🤤

各款热荤🥘
食完前菜🤣系时候食返啲热野!西式嘅有必食嘅烧牛肉🥩、羊架同烤火鸡🍗烧牛肉有惊喜㖞🤓有肉味得嚟又唔韧!羊架呈五成熟,肥美得嚟又唔会好膻😋不过烤火鸡就有啲鞋😂特别嘅系竟然有黑松露Egg Benedict😍不过就冇乜黑松露味🤫隔离仲有粟米忌廉汤、红酒炖牛肉、葡国鸡同烩龙脷柳,红酒炖牛肉高质!焖到好淋,而且好有牛味🥰除此之外,现场仲有厨师即场制作意粉同龙虾奄列🦀

中式方面最受欢迎就系中式炖汤😌每次一出就俾人扫晒😛佢出咗两轮,有海底椰雪耳汤同响螺汤,两款都味道好浓郁好吹料,必试🤩烧味部就有烧鹅同红肠,JanJan好彩仲夹到烧鹅髀🤤

泰式就有几款泰式沙律🥗例如柚子大虾沙律同青瓜沙律,酸酸辣辣☺️隔离仲有马来鸡肉同炒辣虾🥘马来鸡肉系大大旧嘅炸鸡☺️辣辣地又几嫩😗然后仲有印度corner🇮🇳有两位印度厨师好热情咁叫我试佢哋嘅自家制印度薄饼🤣见到佢落超多芝士,卷到好似蛋饼咁俾你😋外皮好脆,食落啖啖芝士,仲会拉丝!🥰当然仲有各款咖喱🍛亦都有几款薄饼俾大家点咖喱食🤓

最后就系甜品啦😍甜品多款到令人眼花撩乱😝除咗各款迷你蛋糕🍰外,仲有古早味蛋糕、面包布甸、Tiramisu、奶冻同苹果雪耳糖水☺️最令我惊艳嘅系佢个焦糖炖蛋😍超好味!😍好香焦糖味,个蛋又好滑☺️我哋都encore咗好几round😍雪糕系Haagen-daz🥰有比利时朱古力、云呢拿、红桑子、夏威夷果仁同咖啡味😚呀!仲有榴连味🤣🤣可能惊大味,所以系独立包装的🤣打开系榴连雪糕球,又几smooth几滑㖞😗

Overall嚟讲呢间酒店嘅自助餐都算高质☺️好满意☺️不过佢饮品就冇得任添嘅,每枱都有樽水,同埋每位只包一杯餐饮~圣诞节嚟讲都系一个几好嘅选择😋

加一服务费:✅

回头率:❤️❤️❤️❤️ (5个❤️为满分)

📍地址:Café Kool (尖沙咀)
尖沙咀么地道64号九龙香格里拉大酒店阁楼
2022-12-18