2018-01-22
久仰大名嘅前四季甜品总厨Gregoire Michaud喺湾仔嘅面包店终于开咗喇!之前要去用佢workshop品牌Bread Elements供应面包嘅餐厅先食到,而且感觉总系好似隔咗重,唔系新鲜出炉咁(可能只系我心理作用)。🤣🤣不过而家去大王东街,就可以大手购入佢嘅出炉面包喇!门面朴实,啡砖喷上白字,俾我感觉就好似砧板上洒上白面粉,点题至极。况且,一间以质素取胜嘅面包店,又何需华丽包装?始终面包根本就系一种生活基本、非常入屋舒心嘅食物。见到一盘盘Croissant对住我微笑,梗系要买番个试下!🤤(忘记咗影相,就已经俾我秒杀咗🤦🏻♂️)个牛角包真系非常好食!😱😱😱酥皮食得出一层层松脆嘅感觉,有牛油香,但又唔会过油,相当不错。(最怕有啲舖头以为落得多牛油就会好食😰)好惊喜见到Gregoire喺冇酒店资源加持之下,亦都做得到酒店质素有余,透过玻璃窗更可睇到佢亲力亲为,诚意十足。更要一赞嘅系个价钱,今时今日香港一个牛角包喺连锁咖啡店都可以卖三、四十蚊,佢卖18蚊之余,可以有咁嘅质素绝对不失礼。除咗牛角之外,一列面包柜都相当吸引,我一场黎到当然捧场,买多咗两个仲系微暖嘅Walnut/Fig返屋
不过而家去大王东街,就可以大手购入佢嘅出炉面包喇!
除咗牛角之外,一列面包柜都相当吸引,我一场黎到当然捧场,买多咗两个仲系微暖嘅Walnut/Fig返屋企慢慢叹。
呢个合桃无花果酸种面包切开后非常足料,咬落有脆口合桃,无花果粒粒份量适中,唔会太甜,早餐做多士一流!🤤🤤👍🏼
呢间有诚意心机嘅面包店绝对可以经常返黎买包!🤣👏🏼