2015-12-11
一向对德国餐情有独钟,尤记得刚毕业时到德国旅行,见到当地人系户外木制长枱一边举杯畅饮德国啤,一边品尝各种德国香肠,那种畅快感觉,到依家仍然系沥沥在目。系数年前已经帮衬过这间德国餐厅Fass两次,今次同好友聚餐,难得可以把酒言欢,便提意呢间有质素嘅Fass。Fass位于河内道,K11对面,港铁站N2出口。入口位于酒吧旁,沿著楼梯向下走,就有如入酒窖一样神秘。餐厅以一个个大啤酒桶作主题,大家可以坐系木桶内用餐,私人度十足,想悄悄话都唔怕隔离听到。食德国餐一定唔少得啤酒,点了Bitburger lemon draft beer 0.5L $75。啤酒泡十足,色泽通透,饮落带点柠檬香气,虽然麦味唔多,但胜在易入口,啱晒女仔口味。仲有其他嘅draft beer同bottle beer,总有一款啱自己口味。Salad 点咗tomato and buffalo mozzarella cheese$108 ,同埋classic caesar$98 。两个沙律都非常出色,切厚片的mozzarella 水牛芝士,配上切片的番茄,以及新鲜的罗勒叶,口感清新,旁边嘅沙律菜同样新鲜,黑醋酸而带点果香。至于Cla
Fass位于河内道,K11对面,港铁站N2出口。入口位于酒吧旁,沿著楼梯向下走,就有如入酒窖一样神秘。餐厅以一个个大啤酒桶作主题,大家可以坐系木桶内用餐,私人度十足,想悄悄话都唔怕隔离听到。 食德国餐一定唔少得啤酒,点了Bitburger lemon draft beer 0.5L $75。啤酒泡十足,色泽通透,饮落带点柠檬香气,虽然麦味唔多,但胜在易入口,啱晒女仔口味。仲有其他嘅draft beer同bottle beer,总有一款啱自己口味。 Salad 点咗tomato and buffalo mozzarella cheese$108 ,同埋classic caesar$98 。两个沙律都非常出色,切厚片的mozzarella 水牛芝士,配上切片的番茄,以及新鲜的罗勒叶,口感清新,旁边嘅沙律菜同样新鲜,黑醋酸而带点果香。至于Classic Caesar 凯撒沙律,跟一般凯撒沙律略有不同,罗马生菜切成粒粒状,食落更加爽脆而且 厨师已经一早预伴好沙律,令沙律菜平均沾满沙律酱亦,无平时食酱多个食菜嘅感觉,Parmesan cheese 份量适宜,配上煎香嘅烟肉碎,提升整沙律咸香。 食德国菜又点少得咸猪手呢?我觉得咸猪手最能够显示出餐厅嘅功力。Roasted Pork Knuckle $198,咸猪手皮脆肉嫩,每一啖都夹著脆卜卜同埋油香,而且亦唔会过咸,每一啖都充满骨胶原。配上芥末酱,以及德国酸菜,去中和返油腻感觉。Side dishes拣咗meshed potato $38同pan fried potato $45 。两个配菜都相当出色,薯蓉口感细滑,充满牛油香味,令人爱恨交缠。香煎著仔镬气十足,加上洋葱茄汁一齐煎香,简直香气四溢。 Brised ox tail served with risotto $178,十分正宗嘅一个意大利饭,好多时西餐厅都会将意大利米煮到好似珍珠米一样口感,而满足中国人对米饭嘅要求,但可惜正宗嘅risotto 煮好时嘅质感好像半熟米一样,难让习惯熟烂米饭的亚洲人接受。但要吃当然要吃正宗,否则就同系茶餐厅据扒一样算罢。Braised ox tail固名思义系烩牛尾,整碟意大利炖饭都充满了浓郁嘅烩牛尾味道,吸收了全部精华。 最后黎 甜品lemon tart $68,外表卖相吸引,面头上嘅棉花糖烤得半焦半溶,里面夹著柠檬味吉士,非常清新,lemon tart配上Ram raisin 雪糕,够晒特别。喜欢酸酸甜甜嘅朋友绝不能错过。 几年后再同呢间餐厅重遇,感觉依旧,食物质素依旧美味,环境格调亦无改变。假如想尝试一下德国人对啤酒以及美食嘅追求,这间餐厅绝不能错过。P.S.如果想坐木桶,记得一定要预约啊~