见杂志推介过,而且佢前身嘅Cafe又好评,在小公主想试及提议之下,我地今日喺walk-in嘅情况下,就入去试了。餐厅系位于湾仔合和中心斜对面商业大厦嘅一楼,有扶手电梯直达,又或者地下有个lift lobby,有埋menu比你睇,搭lift上去亦得。去到,waitress系讲英文嘅,但系又识少少中文,应该系南亚裔人士,不过入面系有本地人 serve你嘅。我地系1830walk-in嘅,预先冇订枱,waitress问我地可以2000交枱得嘛? 我地当然冇问题,问题在于佢可唔可以准时上到菜比我地食完走。最后佢都可以比到枱我地,不过真的细得可怜,你同对方甚至乎可以伸长条颈,锡住对方咁食饭,你话你sweet呢......言归正转,但系观乎全场,张张枱都系咁细,而且枱与枱之间空间有限,冇咩privacy可言。佢地亦都冇餐巾提供,都唔知想做咩级数,大家可想而知。我地睇佢地嘅set,觉得common咗啲,而且小公主预先睇过人地嘅食评都推介一啲set入面冇嘅菜式,咁就唯有a la carte了。我地叫咗salad, soup, 意大利菜嘅主打 risotto & pasta, 再加一个dessert。

1. Bread - 唔系挂,唔通因为个汤已经跟埋件法包,所以我地两个人佢只系比半旧面包就算??? 几样衰呀,唔使咁悭嘛,而且面包半身一啲水份都冇,干净净,唔好食。

2. French Onion Soup 法式洋葱汤 - 待应真系好唔专业,之前已经问咗系我要汤,佢竟然唔识睇spoon嘅摆位上菜,都唔用脑嘅,态度仲要........之后啲Margarine上仲搞笑,watiress见冇位,索性问都唔问,竟然摆咗喺我地嘅碟上面,真系唔知好嬲定好笑。讲返正题,啲洋葱丝切到好幼,但系煮得太淋,冇咩咬口,不过汤味极浓,好饮的。𠮶块法国包唔吃也罢,又干,上面仲要唔知点解就咁洒上芝士粉,几搞笑。

3. Italian Parma Ham Caesar Salad 意大利帕尔马火腿凯撒沙律 - 首先只碟系崩咗几个位,咁肉酸,好心就换咗佢啦,可能真系呢个价钱,所以就呢种货式啦,都唔明佢地想点。食物方面,Caesar已经浓味,见餐牌见几得意嘅配搭咪试吓啰,点知咪又赖嘢啰,啲Parma Ham同Caesar啲味互抢,芝士亦唔系落一片片的,竟然系用粒条状,真系奇型怪状,蔬菜亦系会用上菜头,好cheap呢...

4. Linguini with Fresh Shrimps, Italian Baby Clam Meat, Bacon, & Mushroom in Pesto Sauce 榄油蒜片鲜虾, 意大利BB蚬肉,烟肉,野菌青酱炒扁意粉 - 主菜就有返啲睇头,意粉煮到啱啱好,外面仍爽,内里透心,用料新鲜,煮意粉最好就系切到啲材料细细粒,咁每一淡只可以有机会捞埋啲意粉一齐入口,每一淡都咁丰富,佢就做到呢种效果,将啲磨菇, bacon, 蚬肉切到细细粒,啲味完全出哂嚟,虾亦都新鲜,爽滑 ; 我最欣赏就系个汁,佢竟然可以做到落榄油嘅份量冇多冇少,啱啱够上哂啲意粉,碟底系冇多余油份,所以完全唔会感觉油腻,食多一碟都可以。

5. Wild Mushroom & Italian Cuttlefish Ink Risotto with Fresh Shrimps & South Australian Scallops (2 Pieces) 野菌意大利墨鱼汁意大利饭伴鲜虾及香煎南澳带子(2只) - 相反地,呢个意大利饭就好腻了,但系佢真系煮得好香,唔会水汪汪,因为本人最怕见到好似泡饭咁嘅Risotto。用料虽好,但系就全部用油煎过,加埋啲饭,会拎你觉得好滞,好难食得多,不过你会觉得用呢个价钱食真系抵。

6. Hot Chocolate Pudding with French Vanilla Ice Cream 心太软伴云厘娜雪糕球 - 应该系佢地嘅招牌甜品,可能希望愈大........佢地嘅chocolate cake好热,一切开,入面嘅chocolate syrup suppose会漏出嚟,但系今次冇,唔系佢入面唔够热唔够溶,而系syrup嘅份量少 ; 再者,雪糕就太冻,硬到净啲分唔开,仲要冻到牙都震,虽然已经夹埋啲热辣辣嘅chocolate cake一齐食。

Comments: (4/5) 人均消费$170。环境实在太嘈,气氛同情调都欠奉,待应都唔专业,但系两个主菜为佢地净回不少分数,所以如果喺湾仔区嚟讲,我都会有机会再帮衬,因为以呢个价钱,呢个份量,第二区都几难揾到。
Bread
2009-04-04
炒扁意粉
墨鱼汁意大利饭
  • 野菌意大利墨鱼汁意大利饭 & 榄油蒜片鲜虾
  • 意大利BB蚬肉,烟肉,野菌青酱炒扁意粉