2019-11-16 158 浏览
行过见到呢间新开张嘅「金公馆」,竟然有时令「大闸蟹」食,十分过瘾,拎咗飞等一阵就入咗去两个人落单好快,叫咗两个汤,必食嘅片皮鸭同大闸蟹呢个杏汁白肺汤唔系度度餐厅有,因为清洗猪肺要花好多时间同功夫,原盅连盖上,上枱嘅时候热到滚两盅嘅汤都用料十足,入面有猪肺,菜干,水展肉杏汁味道唔会太浓,加咗菜干同猪肉煲出嚟好鲜甜,猪肺好软淋成盅汤都好香浓,一啲腥味都冇,滋润补身半只片皮鸭好靓,差不多有12片皮同鸭肉,份量足十分够食感觉呢间明明唔系专门食鸭嘅餐厅,但系比起某某鸭子餐厅更为贴心,上菜嘅时候特登再奉上湿纸巾抹手而且!佢每张皮同皮之间,都有层纸隔住,免却咗花时间搣开痴住哂嘅皮,真系超好服务嘅设计摩摩皮薄得嚟够韧,包上京葱,青瓜,焦脆嘅鸭皮不带多余嘅油脂,再夹上厚厚嘅鸭肉包起来唔容易穿,整个diy嘅肉味香浓,绝对系令人难忘嘅味道除咗正宗嘅北京填鸭酱,呢度亦配有香港人口味,食烧鸭必备嘅酸梅酱,几新鲜两只都系带甜,同烤鸭好夹椒盐九肚鱼又叫椒盐豆腐鱼,好香脆,金黄色嘅炸蒜铺满炸好嘅鱼身,外脆内软每条鱼都用薄薄嘅炸粉包裹住,入面雪白嘅鱼肉滑捋捋,又热又嫩,唔系度度都食到好嘢梗系压轴出场,大闸蟹即叫即蒸,只
行过见到呢间新开张嘅「金公馆」,竟然有时令「大闸蟹」
食,十分过瘾,拎咗飞等一阵就入咗去

两个人落单好快,叫咗两个汤,必食嘅片皮鸭同大闸蟹

青城山杏汁白肺汤

两盅嘅汤都用料十足,入面有猪肺,菜干,水展肉
杏汁味道唔会太浓,加咗菜干同猪肉煲出嚟好鲜甜,猪肺好软淋
成盅汤都好香浓,一啲腥味都冇,滋润补身

烤北京填鸭(半只)

半只片皮鸭好靓,差不多有12片皮同鸭肉,份量足十分够食

摩摩皮

包起来唔容易穿,整个diy嘅肉味香浓,绝对系令人难忘嘅味道

两只都系带甜,同烤鸭好夹

椒盐九肚鱼

好嘢梗系压轴出场,大闸蟹即叫即蒸,只只重手,重量有成4~4.5両,两只都系蟹公,用铰剪好快拆开哂
清蒸大闸蟹

搣开入面啲蟹膏好靓,白膏浆口,蟹黄金黄带橙,浓厚有油,一啖啜落去好creamy好爽

清蒸大闸蟹

大闸蟹嘅肉好结实,都好新鲜,完全够我过口瘾,满口都系蟹粉蟹肉嘅鲜甜,亦可以点一点,配搭有姜蓉嘅醋食,驱驱寒

最后仲叫咗个上汤浸菜芯,菜芯翠绿爽口,上汤浸住够温度,上面仲有原粒炸过嘅蒜头

中式公馆俾人感觉装修精致,食物干净企理
而且呢度咩菜式都有,白肺汤,片皮鸭,九肚鱼呢啲功夫菜整得出色,又有港人至爱大闸蟹
呢间中菜餐厅值得encore!