今日黎到大角咀既<走肉・朋友>食素食buffet!我系九月头既时候黎食,果阵做紧〈东南亚主题〉,宜家好似又换左theme喇。价钱: WeekdayLunch Buffet$68/60min$68就有得任饮任食,真心抵到烂!平时出街食一餐饭都差唔多价钱啦。餐厅采取自付费后入座既模式,12点黎到唔算爆满,可轻易入座,环境别致又舒适。依度既野食几新派,款式唔算好多,刚好足够,但有d网上介绍有既野食(e.g. 芋头鱼、pizza)都唔觉眼有,或者夜晚会有多d野食挂?另外依度野食既refill速度几快,抵赞。炸馒头最impressed系个炸馒头,系我成世人食过最酥脆好食😻因为太多野食,咬左啖之后摆耐左一阵再食,都仲劲酥脆😳真系有惊喜!菠菜脆脆卷系走肉・朋友既gimmick黎,黎之前最想食系依个!佢系菠菜墨西哥饼皮包住萝卜、紫椰菜、同椰菜,因为本身无酱,食落几淡口,记得去酱料区自己加d沙律酱配黎食呀。素肉骨茶系用鱼糕般既物体扮排骨中间条骨,外型好搞笑😂(check返原来系蒟蒻)但个汤零药材/胡椒味,只系冬菇水味,我就觉得一般啦。素咕噜肉系面筋黎,酸酸甜甜几好食。皮蛋豆腐豆腐超嫩口,
价钱:

素肉骨茶
素肉骨茶
素咕噜肉
素咕噜肉
系面筋黎,酸酸甜甜几好食。

皮蛋豆腐
豆腐超嫩口,就系台湾餐厅会食到既好食既味道🤞🏻 一出好快就比人抢晒🙊
豆腐花
同皮蛋豆腐一样,豆腐花既口感都系好嫩滑。不过豆腐香就无乜~
口水素鸡
口水素鸡
虽然整得唔似鸡,但个汁够晒刺激,辣度绝对唔可以睇少。💀
炸物
紫薯天妇罗
睇落似茄子但原来系紫薯,出面好少见咁整,好大旧,食晒成旧有点济。
炒饭
炒面
炒饭/面
用上黄姜粉,调味有种东南亚风情,但食落系冻既!
紫薯茸雪糕筒
紫薯茸雪糕筒
另一个gimmick,紫薯茸扮雪糕好cute,但个紫薯茸好似酸酸地……个筒亦都有啲淋,唔太讨好。
虽然系buffet,但啲野食都清淡为主。得闲无野做,计下食左几多卡,计出黎依餐竟然只系食左825kcal左右,即系同平时嗌一碟饭差唔多热量咋😳讲紧平时食buffet通常都要2倍卡路里。食完素食又无咁大负担,感觉赚左🙊

🙊好多人一听到食素,第一件link到既野就系减肥,然后觉得素食=一大堆草。但素食其实一早进化到各种形式同combination既野食,由好食既粉面饭热蕈、到以假乱真既西日韩fushion,其实素食真系可以好得意!大家可以试下抛低依种传统认知
2018-09-10
炸物