2017-08-01
工作关系要到上环一趟,碰巧友人有空,所以相约饭饭友人话由坚尼地城以小时计可步行至摩星岭摩星岭就行唔到去啦路边有好多酒吧,但是日想静静地二人聊天,就去咗呢间街角店舖食啦同同街其他店唔同,睇落比较似饮cocktail嘅地方,唔似饮draft beer咁我哋叫咗一杯cocktail一杯mocktailCocktail 杯边以为系糖,饮落原来系盐先饮有酒香,后有盐巴味,感觉特别Bartender 表示车里子自家腌制友人mocktail有薄荷味道,感觉清新,可解油腻头盆有芒果蟹肉沙律同黑松露菇菇汤黑松露菇菇汤味道好因为方间实在黑松露太过泛滥,咩都加大量黑松露,令原本其他食材嘅味道都冇晒但此汤比例唔错,入口有其香,但不盖其他菇菇味,实属难得主食有肉眼扒同意粉肉眼扒肉汁丰富,虽然好似错重点,但旁边薯仔批真系好好食面层香脆,内里干爽大虾意粉,有趣的是,虽是扁意粉,但粉身非常幼细,吸汁力强食完整碟意粉,汁汁刚好完成甜品有cheesecake同cappuccino 不好甜嘅我都可以完成,就知到有几好味值得一提,饭后bartender大叔同本人倾咗整整成个钟因为本人问有关车里子做法Bartender 如数家
友人话由坚尼地城以小时计可步行至摩星岭
摩星岭就行唔到去啦
咁我哋叫咗一杯cocktail一杯mocktail
Cocktail 杯边以为系糖,饮落原来系盐
先饮有酒香,后有盐巴味,感觉特别
Bartender 表示车里子自家腌制
友人mocktail有薄荷味道,感觉清新,可解油腻
头盆有芒果蟹肉沙律同黑松露菇菇汤
黑松露菇菇汤味道好
但此汤比例唔错,入口有其香,但不盖其他菇菇味,实属难得
主食有肉眼扒同意粉
肉眼扒肉汁丰富,虽然好似错重点,但旁边薯仔批真系好好食
面层香脆,内里干爽
大虾意粉,有趣的是,虽是扁意粉,但粉身非常幼细,吸汁力强
食完整碟意粉,汁汁刚好完成
甜品有cheesecake同cappuccino
不好甜嘅我都可以完成,就知到有几好味
值得一提,饭后bartender大叔同本人倾咗整整成个钟
因为本人问有关车里子做法
Bartender 如数家珍将佢对餐酒嘅认识传授本人,甚为感动
慨叹时代变迁,以往美好嘅时期都热衷到美式餐厅叫一个steak伴一个cocktail,与友人谈天说地
到现在时移世易,朋友间到酒吧饮手工啤,威士忌
原来此店仲有自家制Campari
大叔话搞掂就揾我过嚟试