2021-02-27 1660 浏览
订咗几个月,今日终于有机会亲身去试吓Bâtard! Bâtard 外面系「The Fine Wine Experience 」一间酒铺,入面就系餐厅,所以喺酒铺拣啱任何酒都可以即刻喺餐厅饮!(餐厅只会收取额外10%服务费)酒铺存酒量丰富,选择非常之多,排列整齐,而且空间宽敞,室内设计型格时尚,楼底又高。我同老公行吓睇吓D酒,倾倾讲讲都觉得好舒服,好relax。其实我哋两个对酒类认识都唔系好深,最后都系交俾专家帮我哋介绍。我哋试咗两杯唔同嘅红酒。我钟意fruity;老公钟意dry,红酒师都可以替我地挑选到各自嘅喜好。“Comfort food elevated to pair with the world’s finest wines.” 系Bâtard 嘅宗旨。有好嘅酒,当然要配合埋好嘅食材。我哋叫咗两个Set Lunch。($498/Set) Appetizer 可以选择加入Kristal Caviar(+$280);而Main course 可以拣Grilled Wagyu Bavette 或Lobster Pasta。➡️ House-made Duck Rillette on

➡️ House-made Duck Rillette on Toast 52-Month Iberian Ham
我觉得鸭肉酱稍为咸咗少少,块垫底嘅多士易好硬,唔系我喜欢嘅口味。反而伊比利亚火腿甘醇柔软,令人齿颊留香。

➡️ Cold Angel Hair, Grilled Obsiblue Prawn, Kombu
来自法国嘅浅蓝色虾系刺身级。厨师轻轻煎香之后,虾身依然鲜嫩,虾头入面嘅膏系精华所在。我老公将整个虾头食晒。天使面煮得Al Dente,连埋黑松露同昆布汁一齐食,味道清新又独特。

➡️ Scallop Rouelle, Maine Lobster, Crustacean Sauce
带子同龙虾做成松软嘅鱼蛋形状,再用娃娃菜包住,配上海鲜熬制嘅浓汤酱汁,食一啖就品尝到十足嘅海鲜甜味。

➡️ Grilled Wagyu Bavette M9+ from Mayura Station, Fries, Bearnaise
Bavette 原来系Flank Steak 嘅意思。Flank Steak 通常系切片,但系而家系整件上,厨师嘅火候一定要掌握得好好。我叫咗Medium rare, 肉味浓郁,肉质软腍又juicy,令我一试难忘。

➡️ Grilled Maine Lobster, Pasta
龙虾肉两大块,鲜甜弹牙。意粉同样煮得刚刚好,有嚼劲,加上幼滑嘅龙虾汁同大量新鲜沙律菜,令口感丰富之余亦清新可口。

餐厅送上甜品前,会先送上一杯薄荷花茶,替客人解一解腻。呷一口花茶,舒服得很。

➡️ Fresh Baked Madeleines
新鲜出炉嘅马德莲贝壳柠檬蛋糕仔,好有家嘅感觉,唔会太甜,柠檬味易突出。
  • Grilled Wagyu Bavette M9+ from Mayura Station
  • Fries
  • Bearnaise