2019-12-31
近日天气开始转凉,尤其夜晚更加冻。所以最好就系食返个暖笠笠嘅打边炉。不过如果两个人ge口味相差太远,打边炉要夹食乜嘢就比较困难。今日黎试铜锣湾啲间酒锅就绝对帮到我解决呢个问题啦。酒锅位于铜锣湾Vpoint,交通方便,加上有一大片落地玻璃,将维港夜景收入眼睑。食物未到,就先大饱眼福。酒火入锅(⭐⭐⭐⭐⭐)酒锅餐牌由4页纸组成,但净系汤底就已经有成十几款。经过一轮心大心细后,我地决定拣signature pot -酒火入锅。上菜后证明我地绝对无拣错,因为呢个煲绝对好睇又好食。侍应首先会系中间个格木瓜锅度加入酒精,然后点火。之后又会向锅中注入热汤,个锅会即时散发出阵阵烟幕,真系仙气十足。睇完呢个小小ge表演,令人急不及待想试一下汤底。木瓜锅十分清甜,适合口味清淡ge人。番茄龙虾锅入面真系有半只龙虾,加上番茄味浓郁,煮蔬菜和面都一流。麻辣锅本身已经有豆卜,猪皮同黄豆芽呢d吸味野,嗜辣ge我最钟意就系呢个锅。清汤萝卜牛腩汤底有浓浓ge牛味,萝卜煮到入晒味,居然比牛腩更快被食完。沙嗲锅系唯一一个无其他料系入面ge汤底,但系一上台浓浓ge花生味扑鼻而来,成为我当晚第二钟意ge汤底。紫贝天葵 柠檬薏米
酒火入锅(⭐⭐⭐⭐⭐)
紫贝天葵 柠檬薏米水(⭐⭐⭐⭐💢)
打边炉一定要配野饮,而凉茶就系不二之选啦。我地拣ge两种饮品都系酸酸甜甜。虽然略嫌甜左dd,不过胜在外表得意。
顶级安格斯牛小排(⭐⭐⭐⭐⭐)
人少少所以净系叫左个细份,用个架display 特别得黎又容易夹到d牛肉。牛肉油脂分布均匀,唔会过瘦,保持肉质鲜嫩。
咪走鸡(⭐⭐⭐⭐💢)
虽然味道同一般丸分别唔大,但系净系个样已经得意到唔舍得食啦。
洋葱猪肉虾蛋饺(⭐⭐⭐⭐💢)
呢个蛋饺系全晚唯一一样食剩左ge野。唔系因为佢唔好食,而系我地成日掌握唔到个火候究竟要煮几耐,搞到佢皮肉分离,真系罪过罪过。
即炸手工紫菜响铃卷(⭐⭐⭐⭐⭐)
响铃周围都有得食,但餐厅加入紫菜,大大提升响铃ge酥脆度。加上新鲜即炸,就算吸左汤汁,都仲可以保持酥脆,十分难得。
蔬菜拼盘(⭐⭐⭐⭐💢)
南瓜又甜又软糯,其他蔬菜亦新鲜鲜甜。
三色鲜制生面(⭐⭐⭐⭐⭐)
我最钟意菠菜面,面身幼滑,煮系番茄汤入面简直一流。
海鲜拼盘(⭐⭐⭐⭐⭐)
压轴登场ge系海鲜拼盘。我相信餐厅系收到order之后即刻捞d虾上黎,因为上台ge时候,虾尾仲系度郁紧。
虽然餐厅比部分火锅餐厅贵dd,但系胜在有视觉效果得黎又保持食物质素,加埋维港夜景,招呼朋友真系一流。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
酒锅 铜锣湾登龙街18号V Point 27楼
推介菜式:酒火入锅、顶级安格斯牛小排、海鲜拼盘
👍🏻地点方便
👍🏻海鲜鲜味