2021-07-29
有朋友推介呢间土瓜湾嘅十户餐厅非常之高质 又包咗四款各一杯嘅清酒 我身为一个终极嘅alcoholic foodie点可以唔嚟试下呢关东煮萝卜 非常之有日本嘅味道 萝卜好林 吸晒汤嘅味道 成个前菜嘅层次都非常之丰富食完呢个菜之后就有一杯清酒叫做三粒米 报名思义 米味非常之重 口感几滑刺身三点 有牡丹虾 肉质弹牙 虾味十足 虾头又有膏 非常之好食 金目鲷鱼味都几重 虽然冇三文鱼𠮶啲咁肥美 但系佢嘅肉质爽脆 深海池鱼 试过好多间嘅深海池鱼刺身都偏血腥味重 但系呢间嘅腥味非常之少 算系几好清酒有鹤乃江 佢系比较淡味 所以唔会抢咗海鲜嘅鲜味 配海鲜一流之后有四款串烧 包括盐烧大虎虾 虾肉口感同埋刺身争几远 但系烧完之后虾油完全渗晒喺虾肉入面鸡心 鸡肾都烧得好脆身 虽然冇乜鸡肉味 但系口感好弹牙 我都钟意 鸡腿肉 鸡软骨串 加少少盐令到肉味再提升一个层次清酒有白木久 有少少辣味又酸酸地 几得意 配肉类非常好海鲜汤 用金目鲷嘅肉去熬 鱼味好重 成个汤都好浓朱古力蛋糕 朱古力味好重 非常之浓 我身为一个朱古力控我觉得呢个蛋糕非常之完美清酒就有Black swan 比白木久更酸嘅清酒 可以中和到甜品嘅
清酒有白木久 有少少辣味又酸酸地 几得意 配肉类非常好
海鲜汤 用金目鲷嘅肉去熬 鱼味好重 成个汤都好浓
清酒就有Black swan 比白木久更酸嘅清酒 可以中和到甜品嘅甜腻感