餐厅: 四川重口味
资讯:

2022-09-21 309 浏览
细细个住过土瓜湾,果时已经有呢间「四川重口味」。最近屯马线开通,嚟土瓜湾比以前方便咗,今日相约好朋友嚟呢到聚下旧!首先点咗呢到嘅招牌菜 - 「酸菜鱼」。佢有三款鱼可以选择,我地拣了中价位的炉鱼。汤头酸酸味味,既开胃又带点辣,非常惹味。炉鱼切成薄片,味道鲜甜,肉质软滑。果然系招牌菜,做得几出色。第二个菜点了「农家咸鸡」,被「农家」呢两个字吸引了。鸡肉食起上嚟好弹牙,而且有鸡的鲜香味,绝对系有惊喜嘅菜式。另外仲点咗个「蒜泥白肉」,每次食川菜都必点嘅item!卖相相当吸引,蒜泥厚厚嘅一层铺喺白肉上,加埋辣油,见到都流口水!呢到嘅蒜泥白肉比坊间厚切,唔似出面成日做到纸咁薄一吉就穿。白肉卷起蒜泥食,啖啖惹味酱汁好满足!再来一个「香辣炒大肠」,我地叫咗小辣,辣度啱啱好,平时食开bb 辣嘅我都食到!钟意食辣嘅朋友可以叫中辣或者大辣,再惹味啲! 大肠几有咬口,而且好入味。钟意佢够邪恶带点肥膏,好鬼正!最后见格嚟枱叫鸡煲,我地都忍唔住叫埋佢个「四川麻辣鸡煲」系传统嘅四川口味,啲鸡件吸尽麻辣酱汁,麻香十足,辣得嚟劲惹味!非常满足!

首先点咗呢到嘅招牌菜 - 「酸菜鱼」。

最后见格嚟枱叫鸡煲,我地都忍唔住叫埋佢个「四川麻辣鸡煲
2022-09-19
  • 酸菜鱼