2022-09-01
今日同朋友嚟食佢最爱嘅酸菜鱼,嚟咗呢间坚尼地城分店嘅十三少,都几近地铁,佢外内装潢都系比较中式,但个大门超级重,好难推开,劲搞笑!首先有样好有趣嘅嘢就系佢嘅筷子架系一粒花生!而且我哋研究咗,应该系一粒真嘅花生,唔系花生造型嘅筷子托,好搞笑。佢会先上一碟花生米,跟住前菜我哋嗌咗一个蒜泥青瓜,主角就梗系酸菜鱼,系有得拣辣度,我哋就嗌咗小辣,完全可以接受嘅辣度。佢个size比我expect大好多!入边啲鱼片都系起晒骨嘅,仲有一堆菌类、莴笋、萝卜等等,个waiter 有建议可以先饮汤再食鱼,个汤几好饮,好够味但唔会话食出有好大阵味精味。另外食酸菜鱼当然要配个饭嘅,我哋就嗌咗呢个蒜香荷叶蟹饭,荷叶味我就食唔得出,但d蒸蟹加埋都可能有1只或更多,而且啲蟹系真系有膏嘅,几好食不过overall系有d 油腻少少。 最后仲食咗个雪耳糖水,为呢一餐画下完美的句号!