2018-02-13
黎到铜锣湾既帝盛酒店呢度有间食中菜嘅餐厅叫圃公馆,里面嘅间隔都好宽松,好多枱,可以坐到好多人,仲有独立房间,私隐程度高。今日同几位朋友去咗打边炉,汤底就叫咗个酸鱼窝,真系听个名都知真系十分惹味。等我汤过嚟嘅时候我已经忍唔住饮咗一碗,啲鱼好滑,同埋啲酸菜份量都好多。骨嘅份量都唔算太多,仍然可以接受。之后我哋叫咗好多嘢食,包括牛肩脊、清酒黑豚肉、手打鲜虾滑、时蔬拼盘、四川粉皮、炸响铃同自制鲜虾腐皮卷。真系样样都咁吸引呀。先讲个牛,牛切得好薄身,围成一个玫瑰形状,铺满了整个碟,牛味好重,可以将酸菜鱼嘅汤底味道锁紧喺筋骨嘅部份,而且富有咬口,十分好吃。时蔬拼盘有唔同类型嘅蔬菜,有南瓜、蕃、白菜、生菜、娃娃菜等等。全部望落去都好新鲜,连平时打边炉比较冷门叫既白菜都几靓。每一样野食落去都好鲜甜,南瓜浸得耐左都会变得好腍,好软绵绵,变成蓉状,食落去让人感到好暖。清酒黑豚肉喺比较少吃到的,因为好多时打边炉都系就咁食黑豚肉唔会点清酒,但系喺呢度就有一个好特别嘅地方,清酒会用个碗仔放喺中间,成载如果啲清酒,豚肉喺未煮之前要放入去清酒里面,淹左一阵然后先摆入汤底里面。熟左后猪肉变成白色,仍然呈有清酒嘅味道,
之后我哋叫咗好多嘢食,包括牛肩脊、清酒黑豚肉、手打鲜虾滑、时蔬拼盘、四川粉皮、炸响铃同自制鲜虾腐皮卷。 真系样样都咁吸引呀。先讲个牛,牛切得好薄身,围成一个玫瑰形状,铺满了整个碟,牛味好重,可以将酸菜鱼嘅汤底味道锁紧喺筋骨嘅部份,而且富有咬口,十分好吃。
清酒黑豚肉喺比较少吃到的,因为好多时打边炉都系就咁食黑豚肉唔会点清酒,但系喺呢度就有一个好特别嘅地方,清酒会用个碗仔放喺中间,成载如果啲清酒,豚肉喺未煮之前要放入去清酒里面,淹左一阵然后先摆入汤底里面。熟左后猪肉变成白色,仍然呈有清酒嘅味道,非常唔错。
最后食埋四川粉皮,每一条都晶凝通透,同埋好粗好大条,扁平嘅粉皮有薯粉嘅感觉,点上酱料就更加生色不少。