2023-06-26
好耐冇黎路德围食野了,感觉成条街又唔同左嘻嘻多左啲新舖🥳今次同母亲大人👩🏻黎左一间叫醉药鸡的,名正言顺当然系主打食🐥,仲要系原个砂锅咁上😌-🎈鸡丝麻酱捞粉皮(午市套餐) $58逢星期一至五先有得供应既午市醉傻惠~今次叫左鸡丝麻酱捞,夏天几岩食,浓郁既花生酱香味捞埋鸡丝劲邪恶呢🤤🤭除此之外佢个lunch set仲有一人步队锅都几得意🙆🏻♀️都好想叫黎试下~-🎈砂锅醉药鸡 (半只) $128基本上呢度既Menu都以砂锅生滚面为主,再配搭可能系鸡汤翅、人参鸡、胡椒猪肚鸡等~今次我地就拣左净食砂锅醉药鸡,见到系招牌菜得黎仲要里面有煮鸡酒。第一啖饮个汤底好有惊喜😍好重药膳味,应该有加入糯米酒🤭食得出系超真材实料咁去熬制,里面系有新鲜淮山、红枣、云耳、杞子等,完全无添加任何味精!饮完感觉好行气活血滋补养生😳至于鸡肉份量都好慷慨,鸡味浓郁👍🏻-🎈醉鲍鱼 $118叫左一款冷盘既醉鲍鱼🥰一共有六只冇谂过咁重酒香味!因为坊间食到既通常都系少少酒味🤏🏻而鲍鱼煮得刚刚好,完全唔会太硬好有嚼劲!仲配搭埋一啲杞子同虫草花作点缀,令到整个卖相好好😚-整体而言我真系好欣赏呢间🫶🏻一黎自己真系好钟意饮汤,所以汤底真系一
🎈鸡丝麻酱捞粉皮(午市套餐) $58
🎈砂锅醉药鸡 (半只) $128
🎈醉鲍鱼 $118
整体而言我真系好欣赏呢间🫶🏻一黎自己真系好钟意饮汤,所以汤底真系一个好重要既元素😆另外以砂锅上都比较特别好少见,可以一直keep住个温度,虽然食到个人好热🥹(认真冬天食真系会超级正🤎即刻暖笠笠~)
🔸醉药鸡
📍荃湾路德围8号启志楼地舖