2018-09-26 124 浏览
岩岩同屋企人去完欧洲旅行,返到香港当然要约班朋友聚下加派手信啦~食左咁多日外国野,突然好想食返d地道香港食物,最后决定去食鸡煲🐔😃麻辣鸡煲当然系必点架啦~无意之间见到menu有醉鸡煲👀 真系眼前一亮,醉鸡都成日食,但系醉鸡煲真系好少见,所以我地点多半只醉鸡煲试下~麻辣鸡煲平时我都食得多,不过煮极都咁滑既鸡我真系第一次食😱平时食鸡煲 煲耐少少都好惊d鸡「鞋」晒要快d夹,但系呢度既鸡竟然完全无呢个问题!超级大加分👍🏻轮到个醉鸡煲,未食已经闻到好香花雕酒味。平时食醉鸡通常都系作为头盘冷食,今日我第一次食到火锅食法,热辣辣既醉鸡原来系好好味架!个感觉就好似只鸡走左落去浸一个花雕酒温泉♨️然后d花雕酒完美咁渗透入d鸡肉入面☺️ 虽然d fd 唔系好理解我呢个比喻,但系个个都食到停唔到口~最后忍唔住再encore多半只🤣食完晒2个鸡煲本身已经饱饱地,但系难得叫左醉鸡煲点都要试一试落其他配料~特别推介豚肉同埋蜂巢豆腐!用醉鸡煲去煮好好味!🤤