2023-12-31 368 浏览
今日嚟到荃新天地二期新开嘅食街一门町市场,头顶上有一个非常日式嘅河豚灯笼,满满日式风情。简介🧐我哋试吓其中一间嘅点寿司,呢间寿司店并唔系啲咩日本过江龙,而系土炮寿司店。一样系用iPad落单,但佢又唔系回转寿司,好得意嘅系食物系由列车送达。寿司/炙烧寿司🍣咁我哋叫咗一啲鱼生同炙烧嘅寿司,例如三文鱼、中拖;炙烧香辣赤虾、火焰帝王佢口蟹柳、牛油蒜香带子等等。鱼生方面其实唔错,有鱼味亦有油香,但就中规中矩。炙烧嘅款式好多,但整体来讲口味都偏重,例如芝士、柚子胡椒太咸,令到酱料抢过鱼生嘅味道。反卷🍤🥑我哋仲叫咗牛油果吉列炸虾反卷,佢唔同寿司郎得三四件,一叫就嚟六七嚿。佢咁做应该系因为啲虾同牛油果系即叫即炸同切,所以一定要叫一定嘅份量先会整俾你,个反卷味道唔错,炸虾牛油果非常脆同新鲜,唯独是寿司饭压得太实,影响口感。炸物/煮物🍜🥟我哋讲吓特别嘅嘢,例如椒盐避风塘鲍鱼,鲍鱼系炸过嘅,上面会有椒盐炸蒜调味料,味道似椒盐鲜鱿,但比较韧。明太子薯条几有诚意,用咗长形带皮嘅薯条,可惜明太子酱亦都比较咸同腻,唔会好似寿司郎咁追住食,食唔到太多。帆立贝茶碗望落几足料,入面有帆立贝蟹钳仔等等,但蛋唔算滑,亦都冇乜

简介🧐

寿司/炙烧寿司🍣

反卷🍤🥑

炸物/煮物🍜🥟
我哋讲吓特别嘅嘢,例如椒盐避风塘鲍鱼,鲍鱼系炸过嘅,上面会有椒盐炸蒜调味料,味道似椒盐鲜鱿,但比较韧。明太子薯条几有诚意,用咗长形带皮嘅薯条,可惜明太子酱亦都比较咸同腻,唔会好似寿司郎咁追住食,食唔到太多。帆立贝茶碗望落几足料,入面有帆立贝蟹钳仔等等,但蛋唔算滑,亦都冇乜日式高汤味。最后甜品都系啲来货货色,认真麻麻,例如蜜桃芭菲,用罐头蜜桃,真系一般般。

总评😅
佢同藏寿司一样,食够某个金额可以玩游戏,但我哋真系唔识玩,所以一次中奖都冇。最后埋单400头,整体食物款式特别但偏港式,味道亦都偏重口味。