2021-06-09
🥢尖沙咀初尝重庆大厦内美味地道非洲菜⚠️餐厅会在7月4日 进行装修,想知几时开返要Following 佢地网上媒体更新🥢之前偶然睇到苹果新闻介绍香港女仔嫁非洲迦纳男的爱情故事,后来在重庆大厦开设了一间迦纳菜餐厅,在香港人眼中非洲系食咩既呢,印象非常之模糊,之前有睇旅游节目印度系食一个白色的粉团Fu Fu, 香港有非洲菜式的地方真的不多,难得有朋友够胆一齐勇闯重庆大厦,钟意古灵精怪野既我哋就即刻book位去试吓🥢好多人都唔敢入去重庆大厦,都因为怕门口太多人拉客仔太热情,真系唔使担心,去到有人围住你只要目标明确直接同佢哋讲你要去paul's kitchen,佢哋会即时弹开,部份仲好友善话俾你知系边度,餐厅位置喺重庆门口直入上楼梯转右就系啦好易揾🥢铺仔细细只有几张枱,因为位置不多最好就book咗位先过嚟,装修非常之少女心好啱女仔过嚟,头顶仲有几盏好可爱嘅星星吊灯,门口仲有梳妆台添,入边有一半香港人仲有非裔人喺度食紧饭,由此可见都真系几正宗🥢坐低后老板娘系香港人可以同声同气咁落单,非常之Nice又介绍有啲乜嘢啱我哋食,推介我哋食二人餐,好食又抵食,嘢食嚟到嘅时候又非常之详尽咁介绍每一个酱汁系用嚟
🥢坐低后老板娘系香港人可以同声同气咁落单,非常之Nice又介绍有啲乜嘢啱我哋食,推介我哋食二人餐,好食又抵食,嘢食嚟到嘅时候又非常之详尽咁介绍每一个酱汁系用嚟点乜嘢,又问我哋识唔识食鱼怕唔怕多骨教你食,真系好似一个大姐姐咁,呢种亲切咁喺第二啲餐厅真系揾唔到
🥢餐牌入边有非洲餐亦有菲律宾菜而且谂唔到食咩嘅时候可以嗌小食拼盘或者二人餐,其实我哋都一向好钟意食啲异国风情嘅菜式,好想试吓非洲嘅FuFu, 睇到旅游节目觉得应该似年糕咁样嘅口感好想试吓,今次第一次来就试吓佢哋嘅二人餐,感觉摆盘好靓好吸引
🥢Set C 二人餐跟汽水 $150
呢个二人餐比我嘅感觉呢就系全部都系炸嘢嚟嘅,样样都炸到非常之热辣辣又脆卜卜,感觉上会大部份人都非常之易接受嘅口味
🥢椰菜丝沙律
新鲜爽脆嘅椰菜丝,捞埋啲沙律汁都几好味,食到个口太热气嘅时候食返一啖沙律中和一下
🥢炸非洲鲫鱼
一整条的炸鲫鱼非常大条,鱼皮炸到卜卜脆,鱼味都几鲜,好似平时比较少有食到呢一种炸鱼嘅感觉,我仲有个特别嘅酱料系用嚟点鱼嘅,只味道就有啲似洋葱汁咁,个汁都几fresh
🥢炸鸡件
炸鸡非常之出色成个鸡皮都好非常之脆口,入边鸡肉嫩滑多汁,有啲似Jolibee嘅菲律宾炸鸡,但呢个梗系俾佢再好食好多啦
🥢非洲炒饭
呢个炒饭个人都觉得几好食有种独特嘅香料味但系又唔算好浓烈,有少少觉得似平时食印尼炒饭的香气感,但味道唔一样,个人觉得几好食
🥢薯条
薯条感觉咬落干身香脆,觉得系今年食过最好食嘅薯条,味道就似系菲律宾嘅炸薯条,而且每条都非常之咁脆,钟意食脆薯条嘅人一定会觉得满意
🥢串烧司华力肠$20
本身谂住嗌串烧牛肉再加师华力肠嘅,老板娘建议我哋未必食得晒,而且非洲串烧牛肉嘅质感系比较硬可能未必啱我哋口味,所以我哋只点了肠
呢条肠嘅酱汁好特别,上边用咗酸酸甜甜嘅酱汁,呢个味道感觉几好
🥢Halo Halo 杂豆冰 $50
到最期待嘅甜品部份,原来呢个甜品系非常之靓用个心心碗仔装住,仲用一只非常可爱嘅心形匙羹,底层系用咗刨冰旁边有红豆,啫喱,布甸,椰子肉,等等去组成,上面仲有一个士多啤梨雪糕球添,非常之少女心,头先食咗咁多炸嘢,来一个甜品真系刚刚好
🥢不用$100 就可以食到地道非洲菜,个人就觉得几满意,因为佢嘅炸野真系几唔错,而家大家会觉得好易接受,仲记得2019 年大家华裔非华裔港人 we connect ,其实大家都系香港人,入重庆大厦揾食又有咩好惊,下次再去食地道菜FuFu
📍 Paul's Kitchen (尖沙咀)
尖沙咀弥敦道36-44号重庆大厦1楼21号舖