2018-10-22
放工同男朋友黎到铜锣湾觅食,成日都要食拉面既佢带左我黎到登龙街呢到差不多成条街都系日本拉面店,最后我地拣左曾经响北海道旭川食过既梅光轩香港既铺比旭川既铺细好多,只得两三张台虽然地方细细,但人情味超浓,一入到去有位男店员已经非常热情咁招呼我地,好似番左日本咁呀!店内装修都系一样,用番水泥墙身加红色既餐桌同椅最大分别就系香港店系无开放式厨房,所以客人系唔会见到制作过程既调味架都学足本店放上唔同既调味料比客人随便添加。贴响墙上既餐牌会有唔同配搭同口味既拉面比客人拣相比本店,呢到更是tourist-friendly既一间铺头之前响旭川试过佢既招牌酱油拉面,觉得好正,唔知香港店又做成点呢?据讲呢到既汤头系用猪骨、鸡骨、鱼干与昆布熬制既香港既酱油汤底比本店既淡口少少,但就无咁油,好岩我口味!至于盐味拉面,之前就无响本店食过但响函馆既另一间好出名既拉面店试过相比之下,梅光轩就无咁好味,汤底会略咸而少左啲鲜味至于味噌拉面,个人认为好食过响札幌出名食味噌拉面既个间铺头香港都咁好味,下次去本店一定要再试下佢既味噌呀!另外,味噌拉面同上面两款最唔同既系,呢款会有芽菜系入面如果唔食既朋友要留意,预早同店员讲声
香港既铺比旭川既铺细好多,只得两三张台
店内装修都系一样,用番水泥墙身加红色既餐桌同椅
调味架都学足本店放上唔同既调味料比客人随便添加。
贴响墙上既餐牌会有唔同配搭同口味既拉面比客人拣
据讲呢到既汤头系用猪骨、鸡骨、鱼干与昆布熬制既
香港既酱油汤底比本店既淡口少少,但就无咁油,好岩我口味!
至于盐味拉面,之前就无响本店食过
但响函馆既另一间好出名既拉面店试过
相比之下,梅光轩就无咁好味,汤底会略咸而少左啲鲜味
至于味噌拉面,个人认为好食过响札幌出名食味噌拉面既个间铺头
香港都咁好味,下次去本店一定要再试下佢既味噌呀!
另外,味噌拉面同上面两款最唔同既系,呢款会有芽菜系入面
如果唔食既朋友要留意,预早同店员讲声
总括黎讲,香港既梅光轩都算做得几好
汤底够味,面都好弹牙同挂汤
唯一系香港既叉烧薄身好多
但overall系正既,反正重点唔系叉烧