2021-07-17 1152 浏览
最近重新迷上上海豆浆大王。记得细细个屋企人会买餈饭返黎食,渐惭定义左我对「餈饭」既印象,对我黎讲,上海豆浆大王系正宗餈饭既味道。不过唔知几时开始,餈饭慢慢系我生活中消失,已经好长一段时间冇再帮衬。最近旧地重游,重拾儿时回忆中既味道,意外发掘店内其他美食。首先一定要提既系餈饭,必点之选,好受街坊欢迎。烟烟轫轫既糯米饭包裹住肉松、炸菜、油炸鬼,馅料丰富。肉松香口,炸菜爽脆,如果好彩遇上即叫即包的话,油炸鬼仲会系酥脆,呢个组合一绝!店员会问需唔需要剪开一半,如果唔系同人分享的话,建议唔剪,热力保持得较耐。一个人食一条餈饭已经好足够,配埋豆浆食十分饱肚。咸豆浆出于好奇心之下我点左咸豆浆,一试竟然上瘾,呢排成日心思思想食。材料组合同餈饭有点相似,都有炸菜、油炸鬼,除此之外仲有虾皮、葱同埋热豆浆。一睇就感觉好有营养,钙质满满。咸豆浆要趁热饮,放凉左会好咸,但要小心烫口,呢间既豆浆会煮到好滚。除左餈饭同咸豆腐外,酸辣汤亦非常值得推荐,用料好足,炸鸡翼系鸡全翼,抵食,不过有点咸。有好野当然亦有伏野,试过一次炸狮子头,好伏,应该系面粉多肉少,食落好粉。总体而言:味道:儿时经典,味道十几年不变性价比:街坊
最近重新迷上上海豆浆大王。

最近旧地重游,重拾儿时回忆中既味道,意外发掘店内其他美食。

餈饭

首先一定要提既系餈饭,必点之选,好受街坊欢迎。

烟烟轫轫既糯米饭包裹住肉松、炸菜、油炸鬼,馅料丰富。

一个人食一条餈饭已经好足够,配埋豆浆食十分饱肚。

咸豆浆

除左餈饭同咸豆腐外,酸辣汤亦非常值得推荐,用料好足,
炸鸡翼系鸡全翼,抵食,不过有点咸。

总体而言:
味道:儿时经典,味道十几年不变
性价比:街坊价钱,工厂区份量,非常抵食!

服务:如其他食评所讲,太子爷好串,其他员工一般。
环境:陈旧装修,充满历史痕迹
不过枱椅卫生可以改善一下就好。

餈饭