2013-08-05
由于狮子银行信用卡做优惠同埋我好耐冇去过Island Shangri-la, 所以就决定旧地重游一下. 可能我心急关系, 一直以为系3点开始所以未够3点就已经去到. 一问之下原来自己搞错左. 于是就周围行下睇下, 一到3点25分就排队准备入去. 点解要排队? 因为都唔少人好似我甘一早去等入场, 虽然个个都系一早订左位, 话时话HK$278 下午茶自助餐15:30-17:30 时间好似少左dd. 心念得2个钟都食得几急. 一入门口就系刨冰counter, 系自选配料然后俾佢加刨冰. 都有超过十款选择, 红豆, 火龙果, 荔枝, 凉粉之类. 我当然都整返一杯玩下啦! 刨冰counter隔离就系寿司鱼生日式counter, 一般三文鱼, 墨鱼剌生同寿司加上冷面之类. 日式counter隔离就系沙律counter,有3-4款. 其中佢推介烧鸭沙律, 但味道都系一般, 如果可以俾我净食烧鸭重好. 沙律counter隔离系自选饮品, 有杞子茶, 青柠soda同埋一款我唔记得. 不过对我尼讲d饮品就甜左D. 自助餐本身包一杯咖啡或茶, 以上唔岩饮都唔使怕.热盘方面有几款中式点心, 碗仔翅, 炒
热盘方面有几款中式点心, 碗仔翅, 炒面, 鸡翼, 腐皮卷, 意粉, 薄饼, 猪仔骨, 炸鱼, 炸猪排, 热狗, 三文治….讲真款式同味道一般啦. 另一边counter重有煎豆腐. 但粥及即煮粉面就冇, 通常酒店下午茶自助餐都会有的.
甜品我估系依个自助餐较出色的了, 特别既有英式松饼, 依款甜品afternoon tea set就一定有, buffet就唔觉其他酒店有提供, 几好食. 另外一个特别既就系即煮汤丸, 有唔同味道, 又可以自已加唔同既糖, 连桂花糖都有. 其他蛋糕, 曲奇, 雪糕, pancake都系酒店货式.
环境真系比其他酒店舒适, 台与台之间唔会好迫, 倾计都唔会听到. 而且可能地方大而当日唔系特别假期, 全场约6,7成满, 所以一d都唔嘈杂. 客人既质素又诗文有礼, 唔会出现争食情况. Waiter服务亦好好.
总括来讲, 如果计埋信用卡优惠约HK$238/人, 倾下计Hea下食下野都系一个好选择. 但若果对好注重食物种类同要食回本既朋友来讲就一般般啦.
题外话/补充资料:
酒店大堂有传统下午茶供应,最正既系有现场live band. 如果唔想行来来去自助既话, 系另一个闲hea既好选择.